TEŠKE OPTUŽBE

Bivši agent FBI-a Peter Strzok: Donald Trump je prijetnja za SAD

07.09.2020.
u 13:46

Bivši agent FBI-a Peter Strzok je u svojoj novoj knjizi američkog predsjednika Donalda Trumpa naveo kao nacionalnu prijetnju. Strzok je otpušten iz FBI-a zbog uloge koju je imao u istrazi povezanosti Trumpa i Rusije.

Utjecajni dnevni list New York Times je objavio da je Strzok ocijenio da je aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bio, kako je naveo, spreman prihvatiti političku pomoć iz Rusije i da zanemaruje nacionalne interese.

"To nije patriotski. To je suprotno od toga", napisao je.

Tvrdi da je iz FBI-a otpušten u kolovozu 2018. godine zbog političkog pritiska na ovu instituciju. Smatra da je to učinjeno nakon što je kritizirao Trumpa i nakon što je 2016. objavio političke komentare.

U ljeto 2017. godine bivši specijalni savjetnik u Bijeloj Kući Robert Mueller je isključio Strzoka iz istrage eventualnog utjecaja Rusije na predsjedničke izbore u SAD-u 2016. Trumpova administracija je otkrila poruke na osnovu kojih su zaključili da je Strzok bio u vanbračnoj zajednici s bivšom pravnicom u FBI-u Lisom Page. Neke od poruka su se odnosile i na Trumpa.

Strzok je tužio Ministarstvo pravosuđa jer misli da je otkaz dobio usljed političkog pritiska na FBI. Kako je istakao, nije bio među onima koji su namjeravali nauditi Trumpu. Naglasio je da je želio istražiti navode o utjecaju stranih obavještajnih službi na izbore.

"Počelo je s Rusijom i uvijek je bilo riječi o Rusiji", napisao je.

Uputio je teške optužbe na račun američkog predsjednika.

"Povrh svega, na vrhu gomile perfidnosti i izdaje bio je predsjednik koji je lagao javnosti, koji je ugodio Rusiji i nakon što se saznalo za to pokušao je blokirati našu istragu", ukazao je Strzok.

Ocijenio je da FBI nije bio spreman za potencijalno miješanje Rusije u predsjedničke izbore 2016. i da su trebali reagirati na znakove da će se to desiti. Zaključio je da vlasti nisu sarađivale onoliko koliko su trebale sarađivati po ovom pitanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?