Visoki predstavnik EU za vanjske poslove

Borrell osudio napad na kosovske policajce: 'Napadi moraju odmah prestati'

Josep Borrell
pool/REUTERS/PIXSELL
24.09.2023.
u 18:29

"Potrebno je utvrditi sve činjenice o napadu. Odgovorni počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Borell

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove, Josep Borrell, osudio je napad na policiju na Kosovu u nedjelju u kojem je jedan policajac ubijen, a jedan ozlijeđen.

"Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane skupine na pripadnike kosovske policije", rekao je Borrell u priopćenju.

"Potrebno je utvrditi sve činjenice o napadu. Odgovorni počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekao je.

"Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u tijeku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati."

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju. 

Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta policijska ophodnja. 

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir.

Misija EU-a, EULEX, u kontaktu je s kosovskim vlastima i KFOR-om, rekao je Borrell ponovno uputivši pozive EU-a i država članica na deeskalaciju na sjeveru Kosova, koji je većinom naseljen etničkim Srbima.

KFOR je priopćio da nastavlja pozorno pratiti situaciju u Banjskoj, te da su njegovi vojnici na tom području i da su spremnni odgovoriti ako bude potrebno.

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano ujutro u nedjelju.

Kosovska policija je izvijestila da je ubila jednog od napadača u Banjskoj ne navodeći detalje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?