velika studija

Brazil: Kinesko cjepivo 50,7 posto učinkovito protiv varijante P1

cjepivo astrazeneca
DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12.04.2021.
u 07:58

U Brazilu su od covida-19 u nedjelju umrle 1803 osobe, a velika studija provedena u toj zemlji pokazala je da je kinesko cjepivo, koje je glavni odabir u brazilskoj kampanji cijepljenja, 50,7 posto učinkovito protiv nove brazilske varijante virusa poznate kao P1.

Brazil, koji je proteklih tjedana postao globalni epicentar pandemije koronavirusa, zabilježio je više od 37 tisuća novih slučajeva, priopćilo je ministarstvo zdravstva u nedjelju.

S više od 353 tisuće umrlih, najveća latinoamerička zemlja druga je po broju umrlih u svijetu, nakon Sjedinjenih Država.

Širenje bolesti nedavno je ušlo u najtežu fazu zbog nedostatka saveznih mjera, neravnomjerne kampanje cijepljenja i nove P1 varijante.

Biomedicinski institut Butantan iz Sao Paola, koji je ispitao i sada proizvodi cjepivo CoronaVac kineske tvrtke Sinovac Biotech Ltd., priopćio je u nedjelju kako je studija koju su proveli na 12.400 dobrovoljaca diljem Brazila, pokazala da je to cjepivo 50,7 posto učinkovito u borbi protiv varijante P1 i manje raširene varijante poznate kao P2.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji izražava sumnju u cjepivo i kojega su kritizirali zbog načina suočavanja s pandemijom, isprva je govorio da njegova vlada neće kupiti Sinovacovo cjepivo. Vlada je nakon toga napravila zaokret i nastojala osigurati zalihe te je kinesko cjepivo postalo najraširenije u zemlji.

Institut je priopćio da se učinkovitost cjepiva povećava na 62,3 posto, ako se druga doza odgodi za više od dva tjedna, a cjepivo između 83,7 i 100 posto uspješno štiti zaražene od potrebe za liječničkom pomoći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije