Samit G7

Britanija, SAD, Kanada i Japan uvode Rusiji nove sankcije: 'Te mjere napast će srce Putinovog ratnog stroja!'

putin
SPUTNIK/REUTERS
26.06.2022.
u 10:26

Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kanada i Japan zabranit će uvoz zlata iz Rusije kao dio novih sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je u nedjelju Downing Street, prvog dana samita G7 u Njemačkoj.

"Te mjere pogodit će izravno ruske oligarhe i napasti srce Putinovog ratnog stroja", rekao je britanski premijer Boris Johnson, koji će se na trodnevnom skupu G7 sastati s čelnicima industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u Njemačkoj.

Zabrana bi uskoro trebala stupiti na snagu.

Rusija je važan proizvođač zlata čiji je izvoz 2021. imao vrijednost od gotovo 15 milijardi eura, po Downing Streetu.

Zabrana zlata na londonskim burzama, važnom financijskom centru za razmjenu sirovina, bit će "enorman udar na Putinov kapacitet prikupljanja sredstava", dodaje britanska vlada. Mjera se neće odnositi na zlato koje je izvezeno iz Rusije prije stupanja na snagu ovog embarga.

Njemački kancelar Olaf Scholz dočekat će u nedjelju čelnike G7, na početku trodnevna samita u bavarskim Alpama koji će zasjeniti rat u Ukrajini i njegove posljedice poput rasta cijena energenata i hrane. Samit se odvija u mnogo mračnijem tonu nego kad su se prošle godine čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a prvi put sastali otkako je počela pandemija covida. 

Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno.

Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. I tada je ruska agresija na Ukrajinu, tada na Krim, dominirala sastankom. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u subotu navečer da će Ukrajina vratiti sve gradove koji su zauzeli Rusi, uključujući Sjeverodoneck koji je u njihove ruke pao nakon mjesec dana duge, krvave bitke. Zelenski je u govoru naciji kasno navečer rekao da ukrajinski duh neće biti slomljen. "I zato će svi naši gradovi, Sjeverodoneck, Doneck, Luhansk..", svi će biti vraćeni", rekao je. Bilo je to prvi put da je Zelenskij u obraćanju spomenuo Sjeverodoneck, koji je pao u moskovske ruke nakon tjedana brutalne borbe. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije