izvješće

Britaniji prijeti nestašica hrane u slučaju Brexita bez dogovora

25.01.2019.
u 20:27

U slučaju Brexita bez dogovora, Irsku bi mogla zadesiti nestašica hrane i povećanje cijena uvozne robe, navodi se u izvješću irske središnje banke (Central Bank), a prenosi Irish Times.

Iz banke su upozorili da bi Brexit bez dogovora mogao imati neposredne posljedice na gospodarstvo.

"Za potrošače, to bi značilo povećanje cijena uvozne robe, a mogla bi se dogoditi i nestašica nekih proizvoda“, rekli su iz banke, prenosi Index.hr. 

Nestašica hrane u Velikoj Britaniji

No, Brexit u tom smislu ne bi pogodio samo Irsku. Britanska organizacija Food and Drink Federation upozorila je da bi nestašica hrane mogla pogoditi Veliku Britaniju samo nekoliko dana nakon izlaska iz Europske unije 29. ožujka.

"Nekih proizvoda bi moglo nestati s polica zbog prekida opskrbe“, rekao je za CNN Ian Wright, izvršni direktor britanske organizacije Food and Drink Federation.

"Nećemo ostati bez hrane, ali će odjednom nestati nekih vaših omiljenih proizvoda“, dodao je.

Mnogi britanske trgovine, ali i potrošači, već su počeli stvarati zalihe u iščekivanju Brexita. Naime, Velika Britanija može proizvesti samo 60% svoje potrebe za hranom, a 70% uvozne hrane dolazi iz EU, piše CNN.

Puna skladišta

I dok trgovine i potrošači iz straha stvaraju zalihe, kompanije koje se bave skladištenjem robe doživljavaju ekonomski procvat. Opisujući situaciju kao "savršenu oluju", britansko Udruženje skladištara izjavilo je da je 75% skladišnog prostora članova već popunjeno.

Putopisac Graham Hughes, koji živi sa svojim partnerom i dvoje djece u sjeveroistočnoj Engleskoj, već mjesecima stvara zalihe hrane za svoju obitelj.

Najveći problem, kaže on, bit će svježe voće i povrće, znači nešto što se ne može pohraniti na dulje vrijeme.

"Mi smo na otoku koji ne može proizvesti dovoljno hrane za sve“

Graham Hughes uglavnom kupuje konzerviranu i sušenu hranu, poput konzervirane tune, konzerve pileće juhe, tjesteninu, rižu i grah.

"Želim osigurati da mi djeca ne budu gladna i da svaki dan imaju što za jesti", rekao je Hughes.

"Mislim da većina Britanaca smatra da će sve biti u redu jer nikada nisu živjeli u zemlji u kojoj su stvari krenule u krivom smjeru", dodao je Hughes, navodeći primjere Venezuele i Zimbabvea.

"Mi smo na otoku koji ne može proizvesti dovoljno hrane za sve“, kazao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?