izvješće o stanju u Ukrajini

Britanski obavještajci: 'Rusi bi mogli biti u problemu'

ukrajina rat
GLEB GARANICH/REUTERS
17.09.2022.
u 16:34

Britansko Ministarstvo obrane izdalo je obavještajno izvješće o stanju u Ukrajini. Navode da će Rusija ''najvjerojatnije tvrdoglavo braniti'' Lugansku oblast u Donbasu u istočnoj Ukrajini usred protuofenzive Kijeva, ali nije jasno imaju li moskovske snage ''dovoljno rezervi ili odgovarajući moral'' da izdrže još jedan usklađeni ukrajinski napad. 

''Svaki značajan gubitak teritorija u Lugansku nedvosmisleno će potkopati rusku strategiju'', ističe Ministarstvo.

Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov se oglasio o napadu na rusku vojnu bazu blizu tog grada. Kako kaže, u ruskoj bazi na području Moločnji Limana u jugoistočnom dijelu oblasti Zaporižja izbila je i vatra koja je potpuno uništila objekt, prenosi Kyiv Independent. 

Podsjetimo, Fedorov je jutros za Telegram rekao da je uništena neprijateljska vojna baza u okrugu Melitopolj. Prema Fedorovu, eksplozija u ruskoj bazi koja se nalazi na području Moločni Limana bila je toliko jaka da se još uvijek vidi crni dim.

Rusko ministarstvo obrane je u subotu objavilo da su ruske snage izvršile udare na položaje ukrajinske vojske u više regija, ponovo optuživši Kijev za granatiranje područja u neposrednoj blizini nuklearne centrale Zaporižja. 

Ruska vojska je napala ciljeve na području Hersona, Mikolajiva, Harkiva i područjima Donecka, a ministarstvo tvrdi da su ukrajinske snage polučile neuspjeh u ofenzivi kod Pravdine. 

Prema ruskom ministarstvu, razine radijacije u Zaporižiji su normalne. U subotu su ukrajinske snage u dva navrata granatirale to područje, dodaje ministarstvo. 

Ukrajinska strana poriče takve tvrdnje, a Reuters podsjeća da se dvije strane međusobno optužuju za granatiranje područja u blizini nuklearke.UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u četvrtak donijela rezoluciju u kojoj traži da Rusija okonča okupaciju nuklearne centrale. 

Poziva se Rusiju da "odmah prekine sve akcije protiv elektrane Zaporižja, u njoj te u svim drugim nuklearnim postrojenjima u Ukrajini", a donesen je s 26 glasova za, dva protiv i sedam suzdržanih, kazali su diplomati. Rusija i Kina glasale su protiv, a Egipat, Južna Afrika, Senegal, Burundi, Vijetnam, Indija i Pakistan bili su suzdržani. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije