novi izvještaj

Britanski obavještajci: U Rusiji pada podrška Putinovom ratu

putin
SPUTNIK/REUTERS
04.12.2022.
u 15:02

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu navode kako se, prema nedavnim anketama, čini da u Rusiji pada podrška javnosti ratu u Ukrajini.

Neovisni ruski medij tvrdi da je došao u posjed podataka koje je za internu upotrebu prikupila ruska Federala služba za zaštitu, navodi se u izvješću.

Prema tim podacima, 55% Rusa preferira mirovne pregovore s Ukrajinom, a samo 25% podržava nastavak konflikta, objavili su britanski obavještajci. Ti rezultati su konzistentni s podacima iz odvojene ankete provedene u listopadu, prema kojoj 57% Rusa podržava mirovne pregovore. U travnju 2022. godine oko 80% Rusa je u anketi izrazilo svoju podršku "specijalnoj vojnoj operaciji", kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine.

Usprkos pokušajima ruskih vlasti da zadrže kontrolu nad informacijskim okolišem, konflikt u Ukrajini je postao problematičan za velik broj Rusa od rujna ove godine, kad je proglašena "djelomična mobilizacija", navodi se u izvješću.

S obzirom na to da nije vjerojatno da će Rusija ostvariti značajnije uspjehe na bojišnici u narednim mjesecima, održavanje privida podrške ratu u javnosti vjerojatno će postati sve teži zadatak za Kremlj, zaključuju britanski obavještajci. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije