UDAR NA PREMIJERA

Britanski parlament izglasao da je Brexit bez dogovora protuzakonit, Johnson najavio izbore

Reuters
04.09.2019.
u 07:19

Nakon glasovanja, premijer Boris Johnson najavio je da će u proceduru uputiti zahtjev za raspisivanjem parlamentarnih izbora

Britanski premijer Boris Johnson izgubio je većinu u parlamentu kada je jedan zastupnik njegove Konzervativne stranke jednostavno prešetao u klupe liberalnih demokrata. 

Do kraja dana Johnson je izgubio i podršku 16 “pobunjenika” iz svoje stranke, koji su uz oporbene laburiste i liberalne demokrate skupili većinu za preuzimanje kontrole nad dnevnim redom parlamenta, na kojem će se danas u ekspresnoj proceduri naći zakon koji bi spriječio Johnsonov “no deal Brexit”, izlazak iz EU bez ikakvog sporazuma, planiran za 31. listopada. No, iako je premijer jučer izgubio većinu u parlamentu, sutra bi ipak mogao isprovocirati izvanredne izbore, za čije je raspisivanje potrebna dvotrećinska većina.

Izgubio s 328:301 

- Ovo znači da je parlament na rubu uništenja bilo kakvog sporazuma koji možemo postići s Bruxellesom. To znači da će sama EU moći odlučiti koliko dugo će ova zemlja ostati u EU. Ja odbijam ići tim putem, ali ako parlament izglasa taj zakon sutra birači će morati odlučiti tko će ići u Bruxelles kao premijer 17. listopada - rekao je premijer Johnson odmah nakon objave rezultata glasanja koje je izgubio s 328:301. Time je potvrdio da je spreman isprovocirati izvanredne izbore. 

U parlamentu u Westminsteru, odakle se javljamo kao jedini hrvatski novinari na licu mjesta u ovoj najvećoj političkoj i ustavnoj krizi u modernoj povijesti Ujedinjene Kraljevine, traje neviđena drama. Koja se nastavlja i danas, jer zastupnici za svoj ekspresni zakon protiv Johnsonove verzije Brexita imaju samo par radnih dana prije no što u ponedjeljak poslijepodne stupi na snagu privremena suspenzija parlamenta, manevar koji je premijer izveo uz pomoć Kraljice kako bi spriječio parlament da spriječi njegovu strategiju oko Brexita. Johnson je zaprijetio svim torijevcima koji glasaju protiv njega da ih stranka više nikad neće kandidirati na izborima. Među njima je i Churchillov unuk Nicholas Soames. A izbori će, procurilo je iz vlade, biti već 14. listopada i Johnson ih je spreman isprovocirati odmah danas. No, za raspisivanje izbora potrebna mu je dvotrećinska većina u parlamentu, što znači da bez oporbenih laburista to ne može učiniti. Lider oporbe Jeremy Corbyn spreman je pristati na izvanredne izbore, ali njegovi suradnici jučer su objašnjavali da im je važno najprije se pobrinuti da se Brexit zakonski odgodi, kako Johnson ne bi izveo zemlju iz EU u kaosu izborne kampanje. 

Laburisti prvo žele blokirati mogućnost Johnsonova “no-deal Brexita” 31. listopada, a onda žele na izvanredne izbore. Predložena nova odgoda Brexita bila bi do 31. siječnja. Johnson, međutim, ne odustaje od zarctanog izlaska iz EU u noći vještica: - Ni pod kojim okolnostima neću tražiti od Bruxellesa novu odgodu. Izlazimo 31. listopada, bez ako i bez ali - rekao je premijer Johnson u obraćanju parlamentu jučer poslijepodne. - Zakon koji predlažete je zakon o predaji. To je podizanje bijele zastave - poručio je premijer lideru oporbe Jeremyju Corbynu.

Premijer s najkraćim stažem 

Dok je Johnson ustajao da govori, konzervativni zastupnik Philip Lee odšetao je iz konzervativnih u klupe liberalnih demokrata, a s obzirom da je Konzervativna stranka sa sjevernoirskom strankom DUP imala većinu od jednog glasa to je značilo da Johnson više nema vladajuću većinu u parlamentu. Johnson je u parlamentu tvrdio da postiže napredak u razgovorima s liderima ostalih država EU, no iz EU to demantiraju, a Daily Telegraph jučer je javio da Johnsonov savjetnik Dominic Cummings na zatvorenim sastancima priznaje da je pregovaranje s EU, bolje reći zahtjevanje novog pregovaranja, samo predstava. Nešto što se uopće ne događa niti ima šanse da se dogodi, nego samo služi kao izlika i pozicioniranje uoči kampanje za izvanredne izbore. Johnson to javno niječe: - Mi ne želimo izbore, mi želimo novi sporazum s EU - rekao je. 

Neformalni vođa pobunjenika protiv Johnsona u redovima Konzervativne stranke je bivši ministar financija Philip Hammond, koji je uoči početka zasjedanja parlamenta, rekao da se ne boji Johnsonovih prijetnji. Dođe li do izvanrednih izbora i izgubi li Boris Johnson vlast na tim izborima, aktualni premijer - koji je na tu dužnost došao nakon izbora unutar Konzervativne stranke, ne nakon općih izbora na kojima bi ga birali građani - ostao bi zapisan u povijesti kao premijer s najkraćim stažem u Downing Streetu 10. No, Johnson i njegovi suradnici uvjereni su u trijumf na izborima, posebno ako te izbore predstave kao bitku između parlamenta, koji želi zaustaviti Brexit, i naroda, koji je izglasao Brexit i želi da se taj izlazak iz EU konačno i provede. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije