Od početka pandemije

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 20 milijuna, udvostručen za samo 7 tjedana

11.08.2020.
u 08:46

Na globalnom nivou dinamika zaraze je išla tako da je milijun slučajeva bilo početkom travnja. Do 22. svibnja bilo ih je pet milijuna, a taj se broj do kraja lipnja udvostručio na 10 milijuna.

Samo sedam tjedana kasnije ponovo se udvostručio broj zaraženih na 20 milijuna slučajeva infekcije.

Najviše zaraženih, od početka pandemije, je u SAD-u i to vše od pet milijuna. Slijedi Brazil sa više do tri milijuna te Indija sa više od 2,2 milijuna zaraženih koronavirusom.

U BiH je od početka pandemije do danas registrovano više od 14.000 slučajeva zaraze.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da smatra da uprkos "velikoj muci i patnji" i sve većem broju, "postoje zeleni izdanci nade i da nikada nije kasno da se epidemija preokrene".

Kako prenosi The Guardian, Tedros je dao primjere zemalja koje su uspješno smanjile širenje COVID-19, primjerice Novi Zeland i Ruanda, te pohvalio narode koji su pretrpjeli velike nacionalne epidemije i sada su brzo reagirali na lokalne pojave.

Nakon globalne krize i ekonomskog kolapsa u mnogim zemljama sve su oči uprte u utrku za cjepivo. Iz WHO-a su kazali da se na svijetu radi na 165 cjepiva, a šest ih je dostiglo fazu 3 - ili velika ispitivanja na ljudima, odnosno kliničke procjene

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?