zaraza

Bugarska zbog svinjske gripe gradi ogradu na granici s Rumunjskom

24.07.2018.
u 17:07

Bugarska je najavila gradnju ograde uzduž granice s Rumunjskom kako bi se obranila od divljih veprova koji prenose afričku svinjsku gripu i prijete prehrambenoj industriji, objavilo je u utorak bugarsko ministarstvo poljoprivrede.

Iako u Bugarskoj još nije zabilježen nijedan slučaj, širenje svinjske gripe u istočnoj Europi zabrinjava ovu crnomorsku državu.

Bugarski sindikat lovaca i ribolovaca napominje kako bi trošak industrije zbog mogućeg izbijanja epidemije bio oko 1.2 milijarde dolara.

Virus afričke svinjske gripe bezopasan je za ljude i ostale životinje. Ali za veprove i svinje bolest je smrtonosna u svim slučajevima unutar 10 dana. Cjepivo za sada ne postoji.

Ranije ovoga mjeseca Rumunjska je zabilježila masovno izbijanje bolesti na farmi svinja u južnoj regiji Tulcea gdje je svih 44,580 svinja usmrćeno.

Rumunjska je imala dojave o izbijanju bolesti na nekoliko lokacija još od početka svibnja. Svinjska gripa također je otkrivena u Rusiji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Estoniji, Latviji i Litvi.

''Izgradnja ograde započela je na dva dijela uz granicu s Rumunjskom, te krećemo i s trećim,'' rekao je bugarski ministar poljoprivrede Rumen Porozhanov.

Dodao je da su vlasti odabrale ogradu s četiri reda bodljikave žice na 133 kilometara granice, odnosno na petini granice s Rumunjskom, koja uglavnom prati tok Dunava.

Ministar je napomenuo kako su na snazi i druge mjere obrane od epidemije, kao i jače kontrole kretanja divljih životinja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije