uputila kritike

Carla Del Ponte ogorčena napustila UN-ovu istražno povjerenstvo

Carla del Ponte
19.09.2017.
u 07:22

Bivša glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte u ponedjeljak je istupila iz istražnog povjerenstva Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Siriji, kritizirajući Vijeće sigurnosti i poručivši sirijskom veleposlaniku da je njegova vlada koristila kemijsko oružje.

Del Ponte se u ponedjeljak oprostila od UN-ova Vijeća za ljudska prava koje je prije šest godina oformilo Povjerenstvo za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Siriji.

"Sedam godina zločina u Siriji i totalna nekažnjivost. To je neprihvatljivo", istaknula je Del Ponte, javlja Hina. 

U kolovozu je u intervjuu za švicarske novine rekla kako postoji dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bašara al-Asada optuži za ratne zločine.

Nakon njenog odlaska u Povjerenstvu će ostati samo dva povjerenika, Karen Koning Abu Zayd i predsjednik povjerenstva Paulo Pinheiro koji je rekao kako će prije ili poslije velik broj ljudi morati odgovoriti na pitanje "zašto nisu ranije reagirali da zaustave pokolj".

Del Ponte se u ponedjeljak obratila i sirijskom veleposlaniku rekavši mu da je bila u pravu kada je brzo zaključila da je Asadova vlada koristila kemijsko oružje u napadu na grad Han Šejhun u travnju. 

"Danas o tome imamo potvrdu nakon što je službeno provedena istraga. I sada tražimo pravdu, tražimo pravdu za te žrtve", rekla je Del Ponte sirijskom veleposlaniku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije