BRUXELLES

Čelnici EU pozvali Britance da podrže sporazum o Brexitu

25.11.2018.
u 11:22

Čelnici EU u nedjelju su zatražili od Britanca da podrže plan Brexita premijerke Therese May’s dok su se okupili u Bruxellesu kako bi i službeno odobrili sporazum koji je naišao na žestoko protivljenje u britanskom parlamentu.

- Sada je vrijeme da svi preuzmu odgovornost, baš svi - izjavo je Mivjel Barnier, francuski čelnik europskih pregovarača koji je dogovarao sporazum o povlačenju proteklih 18 mjeseci, dok su se nacionalni čelnici okupili na kratkom jutarnjem skupu.

Njegov čelnik, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, izjavio je novinarima da je Brexit "tragedija" za obje strane, ali je kazao kako je uvjeren da će britanski parlament prihvatiti nacrt sporazuma. Upitan hoće li EU poboljšati odredbe sporazuma ili ne, kazao je da se temeljne pozicije neće mijenjati. 

Barnier je opisao sporazum na 600 stranica koji postavlja odredbe za britansko povlačenje iz Euopske unije 29. ožujka kao dobru osnovu za buduće veze dvije strane, insistirajući kod novinara: "Mi ćemo ostati saveznici i prijatelji".

Nizozemski premijer Mak Rutte, čija je zemlja jedan od najtješnjih britanskih trgovinskih partnera, pohvalio je bavljenje premijerke May teškim pregovorima i kazao da je uvjeren da bi ona mogla pridobiti podršku parlamenta sporazumu u narednim tjednima.

On je, međutim, također upozorio one u Konzervativnoj stranci Therese May, kao i laburističarke koji tvrde da je bolji sporazum mogao biti postignut prije nego što Britanija napusti blok u roku od četiri mjeseca.

- Ovo je maksimum koji smo mogli ostvariti - kazao je Rutte, odmahujući glavom kada je bio upitan može li EU pružiti još ustupaka.

Naglašavajući da EU 'mrzi' Brexit, Rutte je izjavio: "Ovdje nem pobjednika - svi gubimo". Kazao je, međutim, da je sporazum prihvatljiv kompromis za sviju koji daje May prliku da dođe do rješenja.

Najveće pitanje s kojim se EU sada suočava je hoće li podijeljena manjinska vlada premijerke May prihvatiti sporazum, koji predviđa da London zadrži brojna pravila EU radi olakšanja trgovinske razmjene, iako je u proteklim tjednima izraženo žestoko protivljenje u parlamentu podjednako iz reda pristalica i protivnika Brexita.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite izjavila je da postoje barem četiri ishoda ukoliko parlament blokira nacrt sporazuma. Ona je navela tri - da Britanci održe drugi referendum, sazovu nove izbore kako bi smijenili May ili da se vrate Bruxellesu i pokušaju ponovno dogovoriti nacrt sporazuma.

Četvrti je da Britanija jednostavno napusti blok 29. ožujka bez ikakvih pravno obvezujućih odredbi, prenosi Reuters. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije