KORONAVIRUS

Češku očekuju "pakleni dani", Poljska ponovno uvodi stroge mjere

koronavirus
Reuters
24.02.2021.
u 18:04

Češka mora postrožiti mjere za suzbijanje pandemije i spriječiti "katastrofu" u bolnicama, poručio je u srijedu češki premijer Andrej Babiš, a Poljska će ponovno uvesti stroga ograničenja na sjeveroistoku zemlje.

Češka je u utorak prijavila više od 15.000 novozaraženih koronavirusom, najviše od 6. siječnja, i ima najbrže širenje zaraze u Europi, sa stopom novozaraženih po stanovniku više od šest puta većom od Njemačke u zadnja dva tjedna. 

Broj bolničkih pacijenata s covidom-19 koji su u teškom stanju porastao je na rekordnih 1389, pa u zemlji od 10,7 milijuna stanovnika već ponestaje bolničkih kreveta.

Neke bolnice morale su prebaciti pacijente u druge bolnice, a ministar zdravlja upozorio je da u bolnicama u tjednima koji dolaze neće više biti mjesta. Vlada razmatra da zatraži od Njemačke da joj pomogne zbrinuti neke pacijente. 

Zemlja je prijavila ukupno 1,18 milijuna zaraženih i 19.682 umrlih od početka pandemije.

Babiš je rekao da je situacija ozbiljna. "Očekuju nas pakleni dani", rekao je na konferenciji za novinare.

Vlada bi tijekom dana trebala razmotriti moguće nove mjere. Babiš je rekao da će ministarstvo zdravstva predložiti restrikcije, ali nije želio ulaziti u pojedinosti. 

Istodobno, Poljska je najavila da će ponovno uvesti ograničenja u sjeveroistočnoj regiji koja je prijavila relativno visok broj novozaraženih u odnosu na ostatak zemlje. 

"Odlučili smo učiniti mali korak unatrag", rekao je ministar zdravlja Adam Niedzielski na konferenciji za novinare, dodajući da će od subote biti zatvoreni trgovački centri, hoteli i škole u regiji Warminsko-Mazursko.

Poljska je ublažila neke restrikcije, otvorivši skijališta, kina, hotele i kazališta na najviše 50 posto kapaciteta, uz upozorenje da će te mjere možda morati biti povučene ovisno o situaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije