međunarodna tržišta

Cijene nafte blizu 49 dolara, OPEC i partneri traže konsenzus

nafta
01.12.2020.
u 18:58

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 49 dolara budući da investitori čekaju smjernice vodećih proizvođača nakon odgode službenog sastanka na kojem se trebalo raspravljati o ograničenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,69 dolara. Na američkom je tržištu pala za 36 centi, na 44,98 dolara.

Cijene su na oba tržišta u studenom porasle oko 27 posto, ponesene nadom ulagača da će cjepiva protiv Covida 19 poduprijeti i globalno gospodarstvo i potražnju za gorivima. Očekuju ujedno

Očekuju ujedno da će vodeći proizvođači čvrsto držati uzde proizvodnje u okruženju novog vala zaraze koronavirusom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici predvođeni Rusijom odgodili su pregovore o proizvodnoj politici u sljedećoj godini s utorka na četvrtak, budući da se glavni akteri još nisu dogovorili, saznaje se iz bliskih izvora.

"Nije potpuno jasno je li to dobra vijest - postoji volja da se nađe rješenje - ili loša - korak bliže razilaženju, ali tržište još ne paničari", objašnjavaju u bilješci klijentima analitičari PVM-a.

Skupina je od siječnja trebala ublažiti ograničenje proizvodnje za dva milijuna barela dnevno.

Potražnja je još uvijek slaba i OPEC+ razmišlja o tome da produlji važeća ograničenja na prve mjesece 2021. godine, za što se zapravo zalaže vodeća čelnica OPEC-a Saudijska Arabija, prema izvorima. Rusija pak preferira postupno povećanje proizvodnje.

"Grupa će vjerojatno pronaći neki kompromis kako bi sačuvala obraz, s kratkim produljenjem sporazuma kao najvjerojatnijim ishodom i naknadnim povratkom proizvodnje u etapama", rekla je Helima Croft iz Royal Bank of Canada. 

"Bilo kako bilo, aktualna pomutnja ne sluti na dobro za kolektivnu koheziju u 2021. godini, s obzirom na val optimizma koji su pokrenula cjepiva i na očekivanja proizvođača o snažnom oporavku", dodala je Croft.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici odvojeno objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u ponedjeljak iznosila 46,43 dolara, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?