međunarodna tržišta

Cijene nafte blizu 83 dolara

nafta
08.03.2024.
u 18:55

Na kraju tjedna trgovci su se fokusirali na izvješće o američkom tržištu rada u veljači.

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 83 dolara budući da je izvješće o američkom tržištu rada potaknulo nagađanja o usporavanju gospodarstva i poboljšanim izgledima za sniženje kamatnih stopa na početku ljeta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 82,85 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 78,79 dolara.

Na kraju tjedna trgovci su se fokusirali na izvješće o američkom tržištu rada u veljači.

Stopa nezaposlenosti blago je porasla, a rast plaća usporio, signalizirajući da gospodarstvo možda usporava, nagađaju analitičari.

Brojke navode na zaključak da je potražnja za radom popustila, što podupire tumačenja o usporavanju gospodarske aktivnosti i povećava šanse za snižavanje kamatnih stopa u lipnju, podsjeća Giovanni Staunovo iz UBS-a.

U četvrtak predsjednik Feda Jerome Powell izjavio je da bi uskoro mogli "s dovoljno pouzdanja" zaključiti da inflacija slabi tempom koji opravdava sniženje kamatnih stopa.

Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak kamatne stope na važećoj razini, ali je istaknula da je gospodarstvo "slabo".

Guverner francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau izjavio je pak u petak da će ECB vjerojatno početi snižavati kamatne stope u razdoblju od travnja do lipnja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 82,71 dolar.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije