međunarodna tržišta

Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, trgovce brine Fed

nafta
07.03.2024.
u 19:38

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da su strahovanja da će američka središnja banka odgoditi sniženje kamatnih stopa prevagnula nad nagovještajima jačanja kineske potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 58 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 67 centi nižoj cijeni, od 78,46 dolara.

Tržišta su u ovom tjednu fokusirana na američku središnju banku i njezine signale o vremenskom okviru sniženja kamatnih stopa. 

Trgovci se pripremaju za moguću odgodu sniženja do druge polovine godine radi potpore dolaru, prema Reutersovom istraživanju deviznih stratega. Jaki dolar smanjuje potražnju za naftom jer slabi kupovnu moć kupaca koji koriste druge valute.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je u srijedu da daljnji napredak u suzbijanju inflacije "nije zajamčen", iako u banci i dalje očekuju da će sniziti kamatne stope do kraja godine.

Značajniji pad cijena nafte zapriječio je neočekivano snažan rast kineskog izvoza u siječnju i veljači budući da signalizira postupni oporavak globalne trgovine.  

Trgovce je ohrabrio i 5,1-postotni rast kineskog uvoza nafte, oslonjen na potražnju rafinerija koje su 'pokrivale' snažnu prodaju goriva tijekom blagdana kineske nove godine.

"Podaci iz kineske trgovinske bilance pozitivan su znak za izglede potražnje na tržištima nafte", rekla je neovisna analitičarka Tina Teng iz Aucklanda, upozorivši ipak da je raspoloženje na tržištima prigušeno zbog pada dionica na Wall Streetu.

​Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica poskupio 38 centi, na 82,68 dolara.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije