međunarodna tržišta

Cijene nafte porasle prema 66 dolara

nafta
ilustracija
23.02.2021.
u 18:39

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 66 dolara, potaknute očekivanjima spore obnove proizvodnje u SAD-u nakon polarnog vala i procjenama o naznakama posustajanja pandemije koronavirusa

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,60 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,33 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 62,09 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,25 dolara.

Tržišta su jučer katapultirala očekivanja spore obnove proizvodnje u Teksasu nakon polarnog vala koji je prouzročio prekid u opskrbi strujom, vodom i plinom i zamrznuo bušotine i postrojenja. Neki američki proizvođači iz škriljaca predviđaju niže razine proizvodnje u prvom tromjesečju.

Danas su raspoloženje dodatno poboljšale ocjene da pandemija koronavirusa pokazuje naznake popuštanja. 

"Broj novih slučajeva zaraze covidom 19 u svijetu brzo pada, statistika o mobilnosti dotaknula je dno i počinje se poboljšavati, a u zemljama koje nisu članice OECD-a rafinerije već rade istim tempom kao prije covida 19", napisali su analitičari Morgan Stanleya u bilješci.

Trgovce ohrabruje i cijepljenje sve većeg broja ljudi protiv covida 19.  

"Vijesti o cjepivima pomažu cijenama nafte jer bi moguće ukidanje ograničenja kretanja u sljedećim mjesecima zahvaljujući cijepljenju trebalo dodatno potaknuti potražnju za naftom i oporavak cijena", objašnjava analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg smatra da su tržišta poduprle i optimistične procjene cijena koje su objavili vodeći američki brokeri.

Goldman Sachs očekuje da će cijena barela na londonskom tržištu u drugom tromjesečju dosegnuti 70 dolara, povisivši procjenu za 10 dolara. U trećem tromjesečnu trebala bi iznositi 75 dolara, što je također za 10 dolara više no su do sada očekivali.

Morgan Stanley očekuje da će se cijena barela u Londonu u trećem kvartalu popeti na 70 dolara.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar, koji je ojačao kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 62 dolara, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije