međunarodna tržišta

Cijene nafte potonule prema 37 dolara, trgovci strahuju za potražnju

nafta
29.10.2020.
u 17:44

Cijene barela potonule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 37 dolara, pritisnute strahovanjem trgovaca da će opetovano ograničenje kretanja kako bi se suzbio novi val pandemije koronavirusa teško oštetiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima za isporuke u prosincu pala 1,96 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 37,16 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,08 dolara.

U aktivnijim ugovorima za isporuke u siječnju smanjila se 1,89 dolara, na 37,75 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,94 dolara nižoj cijeni, od 35,45 dolara.

Trgovci sve više strahuju od naglog širenja zaraze koronavirusom u SAD-u i Europi.

Francuska će u petak naložiti građanima da izlaze iz kuće samo kad je nužno, a Njemačka će u studenome zatvoriti barove, restorane i kazališta.

"Kako zaključavanja potpiruju zabrinutost za potražnju na području cijele Europe, kratkoročni izgledi nafte počinju se pogoršavati", objasnio je Stephen Innes iz Axija.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici trenutno smanjuju opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno a u siječnju bi trebali ublažiti rezove na 5,7 milijuna barela dnevno. Stoga će pozorno će pratiti pogoršanje izgleda za potražnju, kao i povećavanje ponude iz Libije.

Libija trenutno proizvodi 680.000 barela dnevno i očekuje da će u sljedećih nekoliko tjedana povećati proizvodnju na milijun barela dnevno, saznaje Reuters iz obaviještenog izvora.

"[Smatramo] da je sve manja vjerojatnost da će (OPEC+) u siječnju povećati proizvodnju", procjenjuju u Commerzbanku. "Umjesto toga, OPEC i njegovi saveznici (OPEC +) trebali bi još više smanjiti opskrbu, s obzirom na slabe izglede potražnje", objašnjavaju.

OPEC+ razmotrit će proizvodnu strategiju na sastanku koji bi trebao biti održan 30. studenog i 1. prosinca.

OPEC nije objavio kolika je u srijedu bila cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica. Dan ranije iznosila je 39,53 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?