ekspert za Rusiju

Čovjek koji je predvidio rat u Ukrajini: ‘Znam tko stoji iza Prigožinove pobune protiv Putina‘

Jevgenij Prigožin
Alexander Ermochenko/REUTERS
07.07.2023.
u 20:19

- Vjerojatno je originalni lan bio takav da se stvori dojam kako će wagnerovci otići u egzil u Bjelorusiju, ali ne mislim da se to događa. Štoviše, mislim da su i Prigožin i njegova privatna armija u Rusiji, kaže ovaj povjesničar

Dr. Juri Felštinski, poznati povjesničar, autor i ekspert za Rusiju za Sky News je rekao kako smatra da je Vladimir Putin i dalje na vlasti jer mu to dozvola Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB).

Prema njemu, FSB zapravo stoji iza pokušaja pobune wagnerovaca, a Jevgenij Prigožin uživa njihovu podršku.

- Što mislite, zašto se s Prigožinom nije dogodilo ništa? Otkako je proteklog mjeseca pokušao puč, nije došlo do grubog obračuna sa šefom Wagnera, rekao je Felštinski, prenosi Jutarnji.hr.

Također se osvrnuo i na sudbinu wagnerovaca koja, teško je vjerovati, i dalje nejasna.

- Smatram da bi bila dobra vijest za sve nas kad wagnerovci ne bi otišli u Minsk, budući da bismo se tada mogli opravdano zabrinuti da bi netko od njih pokušao preuzeti kontrolu nad ruskim nuklearnim naoružanjem koje se nalazi u toj zemlji. Stoga je bolje da Wagnerovci ostanu u Rusiji, smatra Felštinski.

- Vjerojatno je originalni lan bio takav da se stvori dojam kako će wagnerovci otići u egzil u Bjelorusiju, ali ne mislim da se to događa. Štoviše, mislim da su i Prigožin i njegova privatna armija u Rusiji, kaže ovaj povjesničar. Podsjetimo, da je Prigožin u Rusiji, vjerojatno St. Peterburgu, rekao je jučer i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji se prije nekoliko tjedana domaćoj i svjetskoj javnosti detaljno pohvalio svojim posredovanjem u brzom kraju Prigožinove pobune.

Ono što je zapravo najzanimljivije u izjavama dr. Felštinskog za Sky News je njegovo viđenje na samu pobunu. On smatra da je Prigožin morao imati "veliku podršku", a jedina organizacija koja mu je to mogla dati je - FSB.

- Pazite, Putin je Prigožina optužio za izjavu, a ljude se za to obično kažnjava. Njegovi wagnerovci oborili su šest ruskih helikoptera i jedan avion. Jako je čudno što mu se dosad još ništa nije dogodilo. Čini se kao da ga Putin zapravo ne može kazniti, smatra Felštinski.

Također ke poručio i kako sad nije jasno koliku je moć Putin uspio zadržati dva tjedna nakon propalog pokušaja pobune, ali svakako smatra da "ovo više nije isti Putin kojeg smo svi gledali godinama".

- To što se najednom pojavljuje u masi ljudi (kao nedavno u Dagestanu, op.a.), pokazuje da ne smatra da mu je potencijalna zaraza ili bolest najveća prijetnja. Stoga mislim da je ova pobuna zapravo bila pokušaj FSB-a da ga ili skine s vlasti ili barem ograniči njegovu moć. A k tome i dalje ne znamo pod kojim će mu uvjetima FSB dozvoliti da ostane predsjednik, zaključio je Felštinski.

Inače, Jurij Felštinski je zajedno s Ukrajincem Mihajlom Stančevom autor knjige "Bitka za Ukrajinu/Treći svjetski rat" u kojoj su još 2015. godine, predvidjeli da će Rusija izvršiti inavziju na Ukrajinu. Drugo i ponešto izmijenjeno izdanje knjige objavljeno je prošle godine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije