Predsjednica EK najavila

Crnoj Gori od EU-a 42.000 doza cjepiva Pfizer/BioNTech

CJEPIVO
20.04.2021.
u 20:10

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u utorak da će u Crnu Goru od svibnja do kraja kolovoza stići 42 tisuće doza cjepiva koje je financirala Europska unija.

Predsjednica EK i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić razgovarali su putem video veze krajem ožujka kada je von der Leyen najavila više od 600 tisuća doza cjepiva za zapadni Balkan.

“Stojimo uz naše partnere na zapadnom Balkanu, kao što sam istaknula u razgovoru s premijerom Zdravkom Krivokapićem. Četrdeset dvije tisuće doza cjepiva koje je financirala EU stići će u Crnu Goru od svibnja do kraja kolovoza. Zajedno smo u ovome”, objavila je von der Leyen na Twitteru.

Iz Delegacije EU-a u Crnoj Gori priopćeno je da su EK i Austrija u utorak najavile sklapanje sporazuma o isporuci cjepiva protiv covida-19 za zapadni Balkan.

„EK financira isporuku 651.000 doza cjepiva vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti podijeljene uz podršku Austrije. Prva isporuka svim partnerima u regiji očekuje se u svibnju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do kolovoza“, navodi se priopćenju.

Von der Leyen je tim povodom kazala da je ključno svuda ubrzati kampanje cijepljenja.

"Sretna sam što mogu najaviti da smo osigurali doze za podršku cijepljenju zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa na zapadnom Balkanu. EU stoji uz partnere u regiji koji u nama vide podršku“, rekla je von der Leyen.

Zahvalila se također Austriji koja pokazuje, kako je navela, svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa zapadnim Balkanom.

Beč je u utorak objavio da planira poslati 651.000 doza BioNTechovog i Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa u šest zemalja zapadnog Balkana do kolovoza, u sklopu programa Europske unije u kojem se pomaže susjednim zemljama i Africi.

Cijepljenje u Crnoj Gori počelo je 20. veljače doniranim cjepivima Sputnjik V, koje je u Podgoricu poslala Srbija, a u međuvremenu u tu zemlju stigla je donacija NR Kine od 30 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva i 24 tisuće doza AstraZenece koju je Crna Gora dobila kroz Covax program.

Do kraja mjeseca crnogorske zdravstvene vlasti očekuju još 200 tisuća doza kineskog cjepiva, te dolazak novih doza AstraZenece, kada će i početi proces masovnog cijepljenja. Do sada je cjepivo primilo nešto manje od sedam posto crnogorske populacije.

Srbija ima jednu od najviših stopa cijepljenja u Europi, no ostale zemlje zapadnog Balkana su manje uspješne.

U Bosni i Hercegovini, manjak cjepiva doveo je i do uličnih prosvjeda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije