Fascinantni prizori

Crveni snijeg na Alpama

saharski pijesak alpe
EPA
07.02.2021.
u 17:20

Zahvaljujući povoljnom smjeru vjetra i niskom tlaku, velika količina saharske prašine stigla je preko Sredozemnog mora u Europu. Proteklih godina lovci na oluje često su registrirali ovu pojavu, poznatu i kao blatna ili krvava kiša, u obalnim područjima Hrvatske, no danas je zabilježena i u švicarskim Alpama, što je fotografe nadahnulo na snimanje fascinantnih fotografija pijeska pomiješanog sa snijegom.

Foto: Alexander Abramenko

Satelitska snimka Nasinog satelita Modis pokazuje kako se pijesak proširio s jugozapada Europe preko Mediterana u srednju Europu.

Prašina je u subotu poslijepodne prekrila središnju Francusku, Švicarsku, južnu Njemačku i Austriju, piše portal Severeweather.eu, najavljujući da će se nastaviti pomicati sjevernije, odnosno istočnije. Do nedjelje ujutro oblak s prašinom trebao bi stići do Beneluksa, Češke i Mađarske, a do kraja dana preko Italije trebala bi stići i u našu blizinu.

Foto: EPA

Kako je za tportal svojedobno objasnio Krešo Pandžić iz DHMZ-a, pojava nanosa saharskog pijeska u dijelove Europe događa se relativno često, nekad i više puta tijekom jedne godine.

Dok sitne čestice pijeska ne budu uprljale i vaš automobil, uživajte u fotografijama ovog meteorološkog fenomena snimljenima u subotu u švicarskim Alpama te gradu Bernu, prenosi Tportal.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije