PAPA FRANJO OTVORENO:

'Da, bilo je korupcije. Ali prvi je put prijavljena u Vatikanu, a ne izvan njega'

GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL
28.11.2019.
u 17:32

Korupcija je u Vatikanu prijavljena javnom tužitelju, i to na sugestiju pape Franje. A na jučerašnjoj misi katoličkog poglavara pozdravili su i svjetovni promicatelji pravde, talijanski policajci

Papa Franjo vratio se u Rim s 32. apostolskog putovanja, tijekom kojega je od 20.do 26. studenoga posjetio Tajland i Japan. U zrakoplovu na povratku u Rim je po običaju odgovarao na novinarska pitanja, a među njima je bilo i ono o financijskom skandalu vezanom za kupovinu nekretnine u Londonu novcem dobivenim dobrovoljnim prilozima vjernika, tzv. Petrovim novčićem.

Petrov novčić

Papa Franjo je kazao da je Vatikan sam otvorio poklopac, odnosno iznio cijeli slučaj. Prvo je kazao da primiti Petrov novčić i staviti ga u blagajnu nije dobro upravljanje, već loše. Novac treba uložiti i zatim upotrijebiti za potrebite. Franjo je govorio o kupovini velike zgrade u londonskoj četvrti Chelsea novcem koji je Vatikan dobio dobrovoljnim prilozima vjernika, a oko čega je izbio skandal te je zbog sumnje u korupciju u listopadu suspendirano petero osoba, među kojima i direktor Vatikanskoga ureda za financijske informacije (AIF) Tommaso Di Ruzza. Papa je dodao da se nada da su oni nevini, premda postoje sumnje u koruptivne djelatnosti i zbog toga se vodi istraga. – Čini se da nismo učinili čiste stvari s nekretninom u Londonu, ali prvi put prijava nije došla izvana, već u Vatikanu. Prvi put smo mi maknuli poklopac s lonca – kazao je Franjo i objasnio kako se to odvijalo.

Revizor računa obavijestio ga je da nešto nije u redu te pitao što treba učiniti. Nakon papina upita je li siguran u to što govori, odgovorio je potvrdno, a onda mu je Franjo kazao da treba sve prijaviti vatikanskom tužitelju, odnosno promicatelju pravde, kako glasi njegov službeni naziv. Premda još nije razjašnjen cijeli slučaj s kupovinom nekretnine u Londonu za koju je navodno plaćeno više desetaka milijuna eura, Franjo je zadovoljan jer postoje mogućnosti da se sve riješi, odnosno sustav kontrole u Vatikanu dobro radi. – Jasno je da je bilo korupcije. Pitat ćete me je li tih pet osoba korumpirano? Ne, jer svi imaju pravo da budu nevini dok im se ne dokaže suprotno, ali korupcije je bilo. To je ružna stvar i nije dobro što se događa i u Vatikanu, ali mehanizmi kontrole koje je uveo još Benedikt XVI. učinkoviti su– kazao je Franjo.

Ulaganja su potrebna i kad je riječ o Petrovom novčiću. Dakako, novac ne smije biti uložen u tvornicu oružja, ali mogu se kupiti nekretnine koje bi se onda iznajmljivale, odnosno ulagalo bi se u sigurnu dobit koja bi se onda usmjerila za pomoć potrebitima. Franjo je kazao da uprava u Vatikanu čini velike korake naprijed u transparentnosti.

Vatikanska banka IOR danas je priznata i može djelovati kao i talijanske banke, a to nije mogla prije godinu dana. Učinjen je napredak, kaže Franjo. Govorio je i o nuklearnim bombama kojima su uništeni Hirošima i Nagasaki na koncu Drugog svjetskog rata. No upozorava da i nesreća u nekoj nuklearnoj elektrani može izazvati strahote, kao što se dogodilo 2011. u Fukushimi ili 1986. u Černobilu u Ukrajini.

Upotreba nuklearne energije nije u potpunosti sigurna. Papa kaže kako bi mu se moglo spočitnuti da je i struja nesigurna, ali ona ne izaziva katastrofe. Pozvao je na očuvanje okoliša, odnosno svega stvorenoga.

Protiv nuklearnog oružja

Franjo je tijekom putovanja u Tajland i Japan, uz ostalo, govorio o zlostavljanju i iskorištavanju najmanjih i najsiromašnijih te protiv nemoralne upotrebe i posjedovanja nuklearnog oružja. Potaknuo je mlade da grade budućnost koja se temelji na kulturi bratstva i podsjetio na važnost dijaloga, kao i na ulogu religija u procesu izgradnje pravednije budućnosti u kojoj će se dosljednije uvažavati ljudska prava. Istaknuo je važnost Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i suživot, potpisanu u veljači u Abu Dhabiju, koja nije usmjerena samo na dijalog s islamom, već i s ostalim religijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije