DEMOKRAT IZ ITALIJE

David Sassoli novi predsjednik Europskog parlamenta

Foto: Reuters/Pixsell
1/2
Autori: Bojan Arežina, Hina
03.07.2019.
u 13:48

Talijanski političar i novinar David Sassoli izabran je za novog predsjednika Europskog parlamenta s 345 od 667 valjanih glasova, objavljeno je danas oko 13 sati. 

Sassoli je član Demokratske stranke, koja stoji na lijevom centru.

- Svi smo djeca i unuci onih koji su proživjeli povijesne događaje pune boli, krvi, koji su bili na Normandiji... Svi želimo slobodu, želja za pravdom je nešto što svi želimo. Svi dijelimo težnju za bratstvom na svakom koraku. Imamo moralnu dužnost ne odreći se svoje humanosti. Poslušnost se ne može smatrati vrlinom. Djeca smo i unuci onih koji su pronašli lijek za nacionalističku degeneraciju Europe koja je zatrovala našu povijest - rekao je Sassoli nakon izbora. 

Rekao je i da ljudi moraju prestati biti sebični, da moramo otvoriti oči i spasiti planet, da moramo reći mladima da želimo njihovu pomoć kako bismo bili odvažniji u odgovoru na izazove klimatskih promjena.

- Europa i dalje ima puno toga za reći. Ako budemo ujedinjeni, ako objasnimo razloge svoje političke borbe da služimo naših građanima, budemo li slušali njihove strahove, čak i ljutnju, siguran sam da ćete se vi svi pokazati sposobnima da unaprijedite Europu. Ako se tome zajedno posvetimo, mislim da možemo biti uspješni - zaključio je Sassoli u govoru u Europarlamentu. 

Sassolija su za kandidata jučer izabrali europarlamentarci Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D). Sassoli je jučer izjavio da je počašćen time što su ga socijaldemokrati kandidirali za čelni položaj u parlamentu te da se pri izboru vodila vrlo sadržajna rasprava "o budućnosti Europe i idućim koracima".

- Imamo mogućnost započeti legislaturu sa socijalističkim predsjedništvom - istaknuo je Sassoli. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?