NOVI MAĐARSKI NACIONALIZAM

Desnica i Orbán manipuliraju traumom Trianon

Reuters/Pixsell
11.06.2019.
u 18:47

U Mađarskoj se previše ne uzbuđuju zbog prosvjednih pisama iz Hrvatske i Slovenije koja stižu nakon objave “povijesne” karte “velike Mađarske” koju komada pet ruku, što ju je objavio mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj web-stranici “About Hungary”. 

O ljutnji susjeda se, kako kaže ugledni hrvatski slavist i kroatist u Mađarskoj Ernest Barić, u mađarskim medijima ne piše. Aktualnija je tema sukob u Rumunjskoj, gdje su se nacionalisti prije nekoliko dana sukobili s tamošnjom mađarskom manjinom na groblju na kojem su pokopani austrougarski vojnici. – Rumunji su oskvrnuli mađarsko groblje i Mađarska je uputila prosvjednu notu pozvavši na razgovor veleposlanika u Budimpešti. No, on se nije odazvao – kaže dr. Barić. Taj se događaj povezuje s nadolazećom 100. obljetnicom sporazuma iz Trianona, kad su od dijelova poražene Austro-Ugarske monarhije nastale Austrija, Mađarska, Čehoslovačka i Država SHS, a dio teritorija pripao je i Rumunjskoj te Poljskoj. Mađarska je tada ostala bez gotovo 70 posto teritorija. “Velika Mađarska” san je današnjih mađarskih iredentista koji maštaju o proširenju državnih granica.

Povijesna karta na vinjetama 

– Tenzije na relaciji Hrvatska – Mađarska će se smiriti i ne vjerujem da će biti zaoštravanja ni s jedne ni s druge strane jer je interes HDZ-a zbog MOL-a smiriti situaciju. Drugo, za mađarsku javnost, posebno intelektualce, Trianon u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju nije bolan. Sa Srbima su si Mađari dobri jer i Srbi misle da su najveći gubitnici. Jednostavno rečeno, u odnosu na teritorij bivše Jugoslavije, po mom uvjerenju, nema većih uzbuđenja. Ostaje još Rumunjska, no koliko vidim, i tu se sad nastoje smiriti strasti. Ovo s kartom “velike Mađarske” više je za domaću uporabu i to pitanje podgrijavaju najekstremniji. Svaki put kad dođu godišnjice, malo se plače da je dvije trećine teritorija oduzeto – ističe Barić. 

Na vinjetama na mađarskim automobilima i danas se, dodaje, može vidjeti povijesna karta Mađarske koja se legalno kupuje. Politolog doc. dr. Stevo Đurašković sa zagrebačkog FPZ-a kaže da treba vidjeti je li objava karte povezana s unutarpolitičkim događanjima u Mađarskoj i je li u tijeku neki spor sa Slovačkom ili Rumunjskom. – Orbán deset godina vodi politiku da je on predsjednik svih Mađara. Trianonskim ugovorom Mađarska je svedena na današnje granice i puno je etničkih Mađara ostalo izvan granica. To je povijesna trauma kojom mađarska desnica stalno uspješno manipulira i Orbán se njome koristi po potrebi od 2010. Potiče, na primjer, Mađare u Slovačkoj i Rumunjskoj na političku iredentističku akciju – kaže. Koliko je novi mađarski nacionalizam opasnost za susjedne države? – Sve je to folklor. Da se malo našalim, to je kao u onoj komunističkoj “spremamo se kao da će sutra biti rat, a živimo kao da će sto godina biti mir”. Sad u ovom trenutku nema nikakve opasnosti – smatra dr. Đurašković. 

Dekan FPZ-a prof. dr. Zoran Kurelić kaže da nema dovoljno informacija. – Ne znam detalje, ali nisam iznenađen jer se nacionalistički suverenisti nikad nisu zakleli da će ostati u svojim granicama. Dapače, u pravilu se prije ili kasnije sukobe jedni s drugima – ističe.

Šarec: Nož u srce Slovenije

Slovenski premijer Marjan Šarec bio je oštar govoreći o objavljivanju povijesnih karata u Mađarskoj, ali i u Italiji. 

– Slovenija želi uvijek živjeti u dobrosusjedskim odnosima i biti sa svima prijatelj, ne samo sa susjednim državama nego i sa svima u Europi i svijetu. No, ne smijemo šutjeti kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje – prenose njegove riječi slovenski mediji. “To je nož u srce Slovenije”, napisao je Šarec na Twitteru. Službena Mađarska svom snagom nastoji objasniti da je riječ o obilježavanju povijesnog događaja za Mađarsku i da ne postoje apsolutno nikakve teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj. U Mađarskoj je prije nekoliko dana proslavljen Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. u povodu potpisivanja Trianonskog mirovnog ugovora. – Trianonskim ugovorom uništeno je mađarsko društvo, ekonomija i politički sustav – izjavio je državni tajnik za nacionalnu politiku Arpad János Potápi. U hrvatskom MVP-u potvrdili su da su dobili službena uvjerenja da je sporna fotografija objavljena u povodu obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, kojim je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat. Doc. dr. Đurašković podsjeća da se pobjedničkim silama Antante dalo da se jednostavno naplate mađarskim teritorijem. 

Mađarska je, napominje, 2015. u Ustav stavila da više nije republika, nego nešto nedefinirano. Izmijenjen je zakon i svi etnički Mađari mogli su zatražiti mađarsko državljanstvo. Prethodna je vlada čak provela i referendum o tome. – Državljanstvo je definirano kao i u Hrvatskoj. Mađarska je zajednički projekt domovinske i iseljene Mađarske. Sad i netko iz Brazila kojem je čukundjed etnički Mađar može zatražiti mađarsko državljanstvo a da pri tome nema veze s Mađarskom – kaže. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?