PRISLUŠKIVALI IH GODINU DANA

Detalji afere Janaf: Kako su primali mito i namještali milijunske poslove

Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL
17.09.2020.
u 21:47

Direktora Janafa Dragana Kovačevića sumnjiči se da je primio 1,9 milijuna kuna mita, a pod istragom su i dva saborska zastupnika, HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić

Da HDZ i SDP u Hrvatskoj, svim tvrdnjama usprkos, ipak mogu koalirati, barem kada su sumnje na gospodarski kriminal posrijedi, pokazala je današnja zajednička akcija MUP-a i USKOK-a, kojom je obuhvaćeno 13 osoba. A među onima koji se sumnjiče za razna djela s područja gospodarskog kriminaliteta, počevši od pogodovanja, preko trgovanja utjecajem, do davanja i primanja mita, najzvučnije su imena dvojice saborskih zastupnika, inače gradonačelnika, te predsjednika uprave Janafa. Riječ je o Draženu Barišiću, HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice, i Vinku Grgiću, SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške, te Draganu Kovačeviću iz Janafa.

Zatražen istražni zatvor

Kako su Barišić i Grgić saborski zastupnici, DORH je prije pokretanja kaznenog progona protiv njih dvojice morao zatražiti od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da im se ukine imunitet. Tražili su i da im se imunitet ukine zbog određivanja istražnog zatvora, a MIP je tim zahtjevima danas udovoljio. Zbog toga njih dvojica, za razliku od ostalih osumnjičenika, danas nisu uhićena, a policija je tijekom dana pretraživala kuće, stanove, vozila i poslovne prostore osumnjičenika. Bili su u prostorijama VG Vodoodvodnje, Janafa, ali i u prostorijama tvrtke Elektrocentar Petek u Ivanić Gradu. Otamo su tijekom pretraga izuzeli dokumentaciju, a tijekom današnjeg dana USKOK i MUP su potvrdili da je akcija u tijeku.

USKOK je potvrdio i da je Kovačević uhićen te da se za dvojicu saborskih zastupnika tražilo ukidanje imuniteta. Barišić se sumnjiči za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti, a Grgić za primanje mita. Inače, obojica su danas u Saboru dala izjave u kojima su navela da ne znaju zašto su se našli na udaru istražitelja. Tvrdili su i da je državna revizija poslovanje njihovih gradova ocijenila pozitivnim. Barišić je čak rekao da je tijekom jutra bio najprije na svom radnom mjestu u Velikoj Gorici, a zatim i u Saboru. A po onome što je zasad poznato, njih dvojica zajedno s ostalim osumnjičenicima na udaru su istražitelja bili od rujna 2019. do rujna 2020., a tijekom tog vremena vjerojatno ih se zajedno s ostalima dulje vrijeme tajno pratilo i prisluškivalo. Istražitelje je zanimalo namještanje poslova javne nabave koje je, kako se sumnja, dobivala tvrtka Elektrocentar Petek, čiji je čelni čovjek Krešo Petek također osumnjičen i uhićen. Osim njega još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Što se tiče Barišića, njega se sumnjiči da je kao velikogorički gradonačelnik od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Petekom dogovorio da će poduzeti sve što je potrebno kako bi Petekova tvrtka pobijedila na javnom natječaju za pročistač velikogoričkih otpadnih voda. USKOK sumnjiči Barišića da je od Tomislava Jelisavca, predsjednika uprave VG Vodoopskrbe, tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi Petekova tvrtka na natječaju dobila posao vrijedan oko 148 milijuna kuna. Jelisavac ga je poslušao pa je ponuda Petekove tvrtke bila za 30.000 kuna niža od ponude konkurentske tvrtke te je on na koncu dobio posao koji je htio. Slična se stvar događala i kod projekta sustava javne rasvjete, koji je bio vrijedna oko 33 milijuna kuna.

U tom slučaju Barišić se sumnjiči da je izmanipulirao postupak javne nabave kako bi Petekova tvrtka dobila posao. Sumnjiči ga se da je u dogovoru s Petekom dogovorio da se projektna dokumentacija dostavi tvrtki IPT-inženjering. Ta je ponuda trebala biti prikazana kao najpovoljnija, a kada bi oni dobili posao, onda bi se dalje dogovorili s Petekovom tvrtkom, koja bi dobila taj posao. U tom dijelu priče još se sumnjiče Mirjana Prodan i Katarina Gašparac iz VG Vodoopskrbe. Petek se sumnjiči i da je Kovačeviću dao 1,9 milijuna kuna mita kako bi mu ovaj osigurao da njegova tvrtke dobije poslove u kojima je Janaf bio investitor. Riječ je bila o poslovima na terminalima u Omišlju, Sisku, Virju i mjernoj stanici Sotin. Kovačević je, kako se sumnja, mito od 1,9 milijuna kuna primio 11. studenoga 2019., nakon čega je od Damira Vrbanca i Vlade Zorića, koji vode pojedine sektore u Janafu, tražio da uvjete natječaja prilagode da odgovaraju potrebama Elektrocentra Petek. Tako je Petekova tvrtka dobila dva posla ukupno vrijedna 40 milijuna kuna, a u tom djelu istrage osumnjičen je i Vatroslav Sablić iz tvrtke Luvis projekt, koji je surađivao s Elektrocentar Petekom.

100.000 da prođe na natječaju

Petaka je zanimao posao gradnje solarne elektrane u Novoj Gradiški. Riječ je o poslu vrijednom oko četiri milijuna kuna, a da bi ga dobio, kako se sumnja, Petek je Grgiću dao 100.000 kuna. Nakon što je, kako se sumnja, primio mito, i on je izmanipulirao postojeće natječaje, a osim njega i Peteka, tu su još osumnjičeni Iva Šuler te Zvonko Maras, čija je tvrtka Solarna tehnologija bila u dogovoru s Petekovom. Inače, prema dostupnim podacima vezanima za javne nabave, na natječaj VG Vodoopskrbe za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćenje otpadnih voda stigle su dvije ponude koje su otvorene 1. srpnja. Procijenjena vrijednost radova iznosila je 97,3 milijuna kuna bez PDV-a. Strabag je ponudio 139 milijuna kuna, a Elektrocentra Petek 118 milijuna kuna, odnosno 148 milijuna kuna s PDV-om.

Na natječaju Grada Nove Gradiške za gradnju solarne elektrane stigle su dvije ponude, i to tvrtke EON Solar te zajednička ponuda Elektrocentra Petek i Solarnih tehnologija. Procijenjena vrijednost radova iznosila je 4,1 milijun kuna bez PDV-a, EON je ponudio 4,4 milijuna, a Elektrocentar 4 milijuna kuna. Na oba natječaja odluka o odabiru još nije donesena.

Što se tiče osumnjičenika koji su danas uhićeni, kada pretrage budu dovršene, oni će biti dovedeni na ispitivanje u USKOK, koji će nakon toga odlučiti hoće li i za koga točno tražiti određivanje istražnog zatvora. Ako zahtjeva za određivanjem istražnog zatvora bude, o njemu će odlučivati sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, i to vjerojatno tijekom sutrašnjeg dana.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?