putin

Dobri odnosi Kine i Rusije djeluju kao stabilizirajući faktor

Vladimir Putin
ilustracija
23.06.2016.
u 20:14

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Xinhua kako dobri odnosi između Rusije i Kine djeluju kao stabilizirajući faktor na globalnoj razini u međunarodnim odnosima, imajući u vidu ekonomski oporavak, regionalnu stabilnost, terorizam te uništavanje okoliša.

Govoreći o međusobnim projektima dvije zemlje, naglasio je kako Rusija pomno prati izgradnju brze pruge između Moskve i ruskog grada Kazana, ističući da taj projekat "samo početak međudržavne suradnje između Kine i Rusije u projektima infrastrukture".

Ova 770 kilometara duga pruga, koja se gradi u zajedničkoj kooperaciji između Kine i Rusije, dizajnirana je kao pruga kojom će prometovati vlakovi brzinom do 400 kilometara na sat, a očekuje se da će se tako smanjiti putovanje između Moskve i Kazanja sa sadašnjih 12 sati na tri i pol sata.

U međuvremenu, suradnja između dvije zemlje dobiva zamah zahvaljujući predloženoj inicijativi "Pojas puteva", a čine ga takozvani ekonomski i pomorski put svile 21. stoljeća, osmišljenoj s ciljem nastavka zajedničkog razvoja drevnih trgovačkih puteva i povezivanja Azije sa Europom i Afrikom.

Za Putina ovaj pojas, koji polazi od centralne Azije, došao je u pravo vrijeme i ima mnogo potencijala. Putin je podsjetio kako su tijekom nedavnog sastanka Euroruske ekonomske unije (EEU), svih pet članica (Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija) izrazilo podršku za nastavak suradnje s Kinom na ovom projektu.

Predložio je da u prvoj fazi suradnje obje strane mogu uspostaviti oblast slobodnog tržišta, naglašavajući kako bi ovaj blok trebao biti otvoren za uključivanje drugih zemalja regije.

Kada je u pitanju Kooperacijska organizacija Shanghai (SCO), Putin je podvukao da je ona postala veoma važna organizacija u regiji kojoj se brojne zemlje žele priključiti.

Na Tashkent summitu, šest članica SCO-a (Kina, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan) naglasile su kako je potrebno poduzeti ključne korake kako bi se osiguralo članstvo u SCO-u za Indiju i Pakistan.

- Širenjem SCO-a i povećanjem broja članica, odnosno uključenjem zemalja poput Indije i Pakistana, ova organizacija imala bi autoritet i bila bi priznata međunarodna organizacija u regiji, ali i svijetu - zaključio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za Xinhua.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?