'IZRAŽEN APETIT ZA SURADNJU'

DOGOVORILI SE MERKEL I CIPRAS 'Molim vas, ostavimo te sjene prošlosti'

mer
24.03.2015.
u 12:03

Njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras u ponedjeljak su izrazili želju za oporavkom grčkog gospodarstva i složili se oko nužnosti provedbe strukturnih reformi, prenose agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras u ponedjeljak su izrazili želju za oporavkom grčkog gospodarstva i složili se oko nužnosti provedbe strukturnih reformi, prenose agencije. "Želimo da Grčka gospodarski ojača, želimo da Grčka ostvari gospodarski rast, a iznad svega želimo da prevlada veliku nezaposlenost", kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ciprasom koji prvi puta boravi u Berlinu u ulozi premijera. Cipras obećao provođenje reformi. "Da bi to postigli, trebaju vam strukturne reforme, čvrst proračun i djelotvorna administracija", nastavila je. Iako razlike i dalje ostaju, Merkel je dodala da je na razgovorima dviju strana "izražen apetit za suradnju". Cipars je obećao provedbu "sveobuhvatnih strukturnih reformi", ali je također istaknuo nužnost ublažavanja ekonomskih i društvenih problema nastalih kao rezultat paketa pomoći u zamjenu za stroge mjere proračunske štednje. Program hitne pomoći Grčkoj, rekao je Cipras, nije nikakva "uspješna priča", ukazujući na visoku stopu nezaposlenosti i dramatično srozavanje gospodarstva, navodeći podatak o padu BDP-a za 25 posto te sve veću društvenu nejednakost. Merkel je pritom kazala da će nove reformske prijedloge ljevičarsle vlade u Ateni morati procijeniti ministri financija eurozone, a ne samo Berlin. Također je poručila da Njemačka sve svoje partnere u Europi smatra sebi jednakima te da, iako je njezina zemlja najveće gospodarstvo u EU, želi dobre odnose sa svima, uključujući i Grčku.

Svi su jednako važni

"Iako u Njemačkoj živi 80 milijuna ljudi i najveće smo gospodarstvo u Europskoj uniji, ova je Europa podignuta na načelu da je svaka zemlja jednako važna - bez obzira na broj stanovnika", kazala je Merkel. Cipras je izrazio želju za novim odnosima s Njemačkom i pozvao na prekid korištenja stereotipa o lijenim Grcima, žrtvama "nacističkih" Nijemaca. Također je kazao da je fotomontaža kancelarke Merkel na Akropoli u Ateni, okruženoj nacističkim časnicima, koja se pojavila na naslovnoj stranici Der Spiegela, "izrazito nepoštena prema samoj kancelarki i Njemačkoj". Tu je naslovnicu osudio kao "nepravednu provokaciju" i, ukorivši svog ministra pravosuđa, dodao da nitko u Grčkoj ne razmišlja o plijenidbi ili prodaji njemačkog vlasništva za ratnu odštetu. "Molim vas, ostavimo te sjene prošlosti iza nas. Današnja demokratska Njemačka nema ništa s Trećim Reichom koji je uzeo toliki danak u krvi", rekao je Cipras. Što se grčkog duga tiče, Cipras je Merkel prošli tjedan napisao da će Ateni u slijedećih nekoliko tjedana biti gotovo nemoguće otplaćivati rate duga bez dodatne financijske pomoći, okrivivši Europsku središnju banku (ECB) za nametanje ograničenja na izdavanje kratkoročnih obveznica kako bi riješila svoje probleme u kratkoročnom financiranju. Čelnik ECB-a Mario Draghi je kazao da je spreman ponovo prihvatiti grčke obveznice kao kolateral za posudbu grčkim bankama čim se stvore uvjeti za uspješno zaključivanje revizije 'bailout' programa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?