Tečaj

Dolar pao najniže od 2018. godine

30.11.2020.
u 08:45

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu od travnja 2018. godine.

Tako se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 91.70 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 91.80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 104.10 jena, koliko je iznosio u petak, na 103.90 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.1973 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1.1960 dolara.

"S obzirom na to da se očekuje daljnje popuštanje monetarne politike Feda, kao i dodatni fiskalni paket pomoći američkom gospodarstvu, dolar je pod pritiskom", kaže Robert Rennie, direktor u Westpacu.

Cijene nafte jutros su pale jer su ulagači, nakon neprestanog rasta cijena četiri tjedna zaredom, odlučili povući dio zarade s tržišta.

Na američkom je tržištu cijena barela pala 1.3 posto, na 44.95 dolara, dok je na londonskom tržištu skliznula 1.25 posto, na 47.58 dolara.

Azijske burze blago pale na početku tjedna

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon što su u studenom burzovni indeksi snažno porasli i dosegnuli rekordne razine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u minusu 0.4 posto, skliznuvši s najviše razine u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji i Singapuru pale između 1 i 1.3 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Posljednjeg dana studenoga ulagači su se odlučili na dobitonosnu prodaju, s obzirom na to da su u ovom mjesecu cijene dionica snažno porasle zahvaljujući vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

MSCI indeks azijskih burzi osvojio je ovoga mjeseca gotovo 11 posto, dok je japanski Nikkei skočio više od 15 posto.

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks porastao 11 posto i dosegnuo najviše razine u povijesti, a rekordnu razinu dosegnuo je i MSCI indeks svih svjetskih burzi, nakon što je u studenom porastao 13 posto.

Snažno su porasle i cijene dionica na europskim burzama unatoč uvođenju strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. Tako je u Francuskoj burzovni indeks skočio 21, a u Italiji gotovo 26 posto.

"Čini se da će studeni biti sjajan mjesec za ulagače u dionice, pri čemu Europa predvodi po burzovnim dobicima", kaže Rodrigo Catril, analitičar u NAB-u.

No pitanje je koliko su ti dobici održivi, s obzirom na to da će restriktivne mjere usporiti oporavak gospodarstava.

"Tržišta su precijenjena, pa postoji rizik od kratkoročne stanke. No ovo je za tržišta dionica sezonski snažno doba godine, pa ulagači u cijene uračunavaju brzi oporavak gospodarstava iduće godine, zahvaljujući cjepivu i novim poticajnim mjerama vlasti", kaže Shane Oliver, strateg u tvrtki AMP Capital.

Naime, kako se rast zapadnih gospodarstava usporava zbog brzog širenja koronavirusa, ulagači očekuju da će fiskalne i monetarne vlasti uvesti nove poticajne mjere u borbi protiv koronakrize.

Tako je, primjerice, prošloga tjedna švedska Riksbanka iznenadila ulagače povećanjem programa otkupa obveznica, a sličan potez očekuje se u prosincu i od strane Europske središnje banke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?