sitacija svakim danom sve gora

Dramatični snimci migrantske krize na granici između Bjelorusije i Poljske

09.11.2021.
u 17:54

Situacija na granici između Bjelorusije i Poljske gdje se nalaze tisuće migranata pogoršava se iz dana u dan, a društvenim mrežama kruže dramatični snimci migranata, među kojima su i žene i djeca, stjeranih u pojas između dvije granice. 

EU i NATO članice Poljska, Litvanija i Latvija su se suočile sa naglim porastom pokušaja ilegalnih prelazaka iz Bjelorusije tokom proteklih mjeseci, a najbrojniji su migranti sa Srednjeg Istoka i iz Azije.

Poljske vlasti zatvorile su u utorak službeni granični prijelaz s Bjelorusijom u blizini mjesta gdje su se hiljade migranata pokušale probiti dan ranije. Poljska je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, dok je susjedna Litvanija rekla da bi mogla uvesti vanredno stanje na svojoj granici s Bjelorusijom.

Budući da temperature tokom noći na ovom području padaju ispod nule, u proteklim danima su zabilježeni i smrtni slučajevi među migrantima uslijed smrzavanja.

Kako jutros javlja AFP, poljska vojska i policija je na graničnom prijelazu kod mjesta Kuznica spriječila prelazak stotine migranata.

Snimke iz zraka pokazuju migrante kako se skupljaju u pojasu na granici Bjelorusije s Poljskom, čija je vojska raspoređena duž granice.

 

 

 

Lokalni novinari u utorak ujutro javljaju kako se čini da bjeloruski vojnici ne dozvoljavaju migrantima povratak u kamp Kuznica, te da su pucali u zrak ukoliko bi se neki od migranata pokušali vratiti.

 

 

Aktivisti upozoravaju kako se migranti zloupotrebljavaju kao pijuni u političkoj igri između Bjelorusije, koju predvodi Alexander Lukashenko, i susjednih zemalja koje su članice EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?