ŠOKANTNA ODLUKA

Dva dana prije ključnih izbora: Izrael legalizirao naselje na okupiranoj Zapadnoj obali

Reuters/Pixsell
15.09.2019.
u 16:49

Netanyahu je u kolovozu obećao da će pobijedi li na izborima pripojiti sva židovska naselja u dolini Jordana, strateškom teritoriju koji čini nekih 30 posto okupirane Zapadne obale.

Izraelska vlada dala je u nedjelju dozvolu za legalizaciju divljeg naselja na Zapadnoj obali, dva dana prije parlamentarnih izbora ključnih za političku budućnost premijera Benjamina Netanyahua.

"Vlada je pristala pretvoriti divlje naselje Mevoot Yericho u dolini Jordan u službeno naselje", objavio je ured premijera nakon sastanka vlade.

Naselje Mevoot Yericho nalazi se blizu Jerihona, glavnog arapskog grada doline Jordan, sjeverno od Crnog mora. Ta objava stiže dva dana prije izraelskih parlamentarnih izbora na kojima će se sučeliti stranka Likud Benjamina Netanyahua i stranka centra "Bijelo plavi" koju vodi bivši vojni zapovjednik Benny Gantz.

Netanyahu je u kolovozu obećao da će pobijedi li na izborima pripojiti sva židovska naselja u dolini Jordana, strateškom teritoriju koji čini nekih 30 posto okupirane Zapadne obale.

Palestinski dužnosnici oštro su kritizirali Netanyahuovu najavu ankesije jer će time biti okončan mirovni proces, ali kritike nisu izostale ni s dijela izraelske političke scene koja zagovara aneksiju, ali smatra da je bilo neprimjerno objaviti takvu odluku prije izbora.  Netanyahu se obvezao pripojiti židovska naselja doline Jordan odmah nakon izbora.

Iako će naselje prema izraelskom pravu biti legalizirano, za međunarodnu zajednicu ono će i dalje biti ilegalno jer ne priznaje izraleski suverenitet nad Zapadnom obalom koju je Izrael okupirao ratom 1967. Izraelsko koloniziranje Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema trajalo je tijekom svih izraelskih vlada od 1967., no ubrzalo se zadnjih godina na Netanyahuov poticaj i poticaj njegova saveznika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Oko 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih doseljenika živi u dolini Jordana i na obali sjevernog Mrtvog mora, pokazuju podaci izraelske skupine za ljudska prava B'Tselem. Glavno palestinsko područje je Jerihon koje broji oko 28 sela i manjih beduinskih zajednica.  Ukupno 600.000 Izraelaca u teškom je suživotu s 3 milijuna Palestinaca na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu okupiranog grada koji je Izrael pripojio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?