EU I UK SKLOPILI SPORAZUM

Dvije strane odbacile sporni backstop, oporba kaže da je i plan Therese May bio bolji

Reuters/Pixsell
17.10.2019.
u 18:29

Činilo se na početku da je najrealnija mogućnost odgoda izlaska UK iz EU...

Britanski premijer Boris Johnson uspio je ispregovarati s Europskom unijom novi, prepakirani sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU, o kojem su se odmah počeli vrlo pozitivno izražavati svi članovi Europskog vijeća, no još nije sasvim sigurno hoće li Johnson skupiti većinu u svom parlamentu kad zastupnici u Westminsteru u subotu budu odlučivali prihvaćaju li taj dogovor.

Irski premijer Leo Varadkar nazvao je sporazum dobrim i pohvalio jedinstveno rješenje koje se sada predviđa za Sjevernu Irsku umjesto ranijeg, Johnsonu mrskog “backstopa” ili zaštitnog mehanizma koji je britanski premijer želio, a čini se i uspio, izbrisati. Prema riječima predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, ovaj dogovor je takav da nije potrebna nikakva nova odgoda, što će reći da je rok za Brexit i dalje 31. listopada, samo što su sada puno veći izgledi da se taj izlazak dogodi uredno umjesto kaotično. Takva Junckerova poruka pomaže Johnsonu da ostvari svoje najave da će se Brexit, ma kakav on bio, dogoditi 31. listopada i da neće biti nikakve odgode. Johnson je danas i još sutra u Bruxellesu na svom prvom i, kako stvari stoje, posljednjem summitu EU, a u subotu pred zastupnike donjeg doma britanskog parlamenta stavlja izbor: ili ovo što sam ispregovarao, a što vodi u uredan Brexit, ili ćete vi biti krivci za kaotičan Brexit bez sporazuma.

Granica na Irskom moru

Danas se činilo da nema podršku sjevernoirskog koalicijskog partnera, stranke DUP, čije je protivljenje bilo ključno za pad ranijih verzija ispregovaranog sporazuma za vrijeme premijerke Therese May. DUP je ovu, Johnsonovu verziju opisao kao “prijedlog koji nije koristan za ekonomsku dobrobit Sjeverne Irske i koji podriva integritet unije” između Velike Britanije i Sjeverne Irske. Šef oporbe, laburist Jeremy Corbyn, također je odmah najavio da neće podržati Johnsonov sporazum jer je “još gori od onoga Therese May”. – Najbolji način da se Brexit razriješi jest da se građanima prepusti konačna odluka na biralištima – rekao je Corbyn.

Premijer Andrej Plenković, na ulasku na summit u Bruxellesu na kojemu predstavlja Hrvatsku, procijenio je da je dogovor “razuman”. – Pronađeno je jedno specifično rješenje koje nalazi kompromis s kojim mogu živjeti i Irska i UK. Tehnički gledano, malo jesmo na knap do 31. listopada, ali sve se može dogovoriti pod uvjetom da zastupnički dom u Westminsteru potvrdi takav dogovor – rekao je Plenković. Premijer Johnson o svemu se izražava vrlo optimistično. – Imamo sjajan novi sporazum o Brexitu – kaže.

U suštini novog rješenja jedinstveni je položaj za Sjevernu Irsku, koja će ostati u carinskoj uniji s EU, ali će istovremeno nastaviti biti i carinsko područje UK. Dakle, Sjeverna Irska (n)i tu (n)i tamo. Roba koja iz Velike Britanije stiže u Sjevernu Irsku morat će se provjeravati, što će stvoriti neku vrstu regulatorne i carinske granice na Irskom moru, unutar UK, a ako se procijeni da postoji rizik od ulaska neke robe iz Sjeverne Irske dalje u Irsku i u EU, onda britanske vlasti moraju primijeniti carinske propise EU i naplatiti carinu uime EU. Važan novi detalj je demokratski pristanak sjevernoirskog parlamenta, koji će nakon četiri godine takvog režima imati pravo jednostavnom većinom odlučiti želi li Sjeverna Irska ostati usklađena s EU ili ne želi.

DUP-ovci su oko toga imali drukčije ideje. Željeli su da već sam ulazak Sjeverne Irske u takav režim s EU bude uvjetovan odlukom za koju je potrebna dvostruka većina, i većina unionista, i većina republikanaca, pa im sada smeta što je dogovoreno da takav režim stupa na snagu automatski i da se tek nakon četiri godine odlučuje o ostanku, za što nije potrebna dvostruka većina, dakle oni (unionisti) nemaju veto. Novi dogovor predviđa, kao i onaj prethodni, da nakon formalnog izlaska UK iz EU započne prijelazno razdoblje tijekom kojeg sve ostaje isto, a sve ovo što je dogovoreno započinje nakon tog prijelaznog razdoblja, koje traje do kraja 2020. i opet se može produžiti za godinu ili dvije, ako se nađe opravdanje za takvo što.

Teška bitka za parlament

Johnsona čeka teška bitka u parlamentu, koji prvi put u posljednjih 37 godina zasjeda subotom. DUP ima deset od ukupno 650 zastupnika u Westminsteru, Johnsonova Konzervativna stranka ima 288 zastupnika nakon što su njezine redove napustili pobunjenici protiv aktualnog premijera. Johnsonu je vrlo teško doći do većine, a protivljenje DUP-ovaca dosad je bilo razlog za protivljenje i nekih zagovornika “tvrđeg” Brexita iz Konzervativne stranke, koji ne žele prihvatiti sporazum ako je neprihvatljiv unionistima iz Sjeverne Irske. Premijer Johnson se, međutim, nada da će uspjeti uvjeriti zastupnike da biraju između urednog Brexita i kaotičnog Brexita. – Rekao nam je da je siguran da može pobijediti u tom glasanju – komentirao je glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije