porazni podaci

Dvojica od 10 testiranih očeva u Hrvatskoj nisu biološki roditelji "svojoj" djeci

tar
ilustracija
15.10.2016.
u 20:01

Slučaj muškarca u Hrvatskoj koji je godinama plaćao alimentaciju za dijete i živio u zabludi da mu je biološki roditelj, a kojim se posljednjih dana bavio dnevni tisak, očito nije baš toliko neuobičajena pojava koliko bi se na prvu moglo misliti. Naime, stručnjaci koji se u Hrvatskoj svakodnevno bave DNK testiranjima i, konkretno, utvrđivanjem očinstva kažu kako, prema njihovim podacima, na deset testiranih očeva u prosjeku 'dolaze' dvojica koja nisu imala ama baš nikakvu ulogu u procesu začeća djeteta u čijem odgoju sudjeluju, piše Index.hr. 

U dvije zagrebačke klinike, odnosno dva laboratorija koji se bave, između ostalog, i utvrđivanjem očinstva godišnje obrade oko šest stotina takvih zahtjeva; i u jednoj i u drugoj kažu kako godišnje imaju tristotinjak klijenata.

„Možemo reći da je u posljednje vrijeme došlo do većeg interesa, bilo da je riječ o testiranjima za osobne potrebe, bilo da je riječ o onima na zahtjev suda. No, kod nas je uglavnom 90 posto testova odrađeno za osobne potrebe. Uglavnom je temeljni motiv nesigurnost jednog od partnera“, kaže za Index Tomislav Budinščak, direktor Poliklinike Moderna dijagnostika koja na hrvatskom tržištu skoro desetljeće zastupa DNA Diagnostic Centre iz Ohioa.

„Na rezultat se čeka dva tjedna. Standardni uzorak koji se uzima za utvrđivanje očinstva je uzorak sline, a točnost provedenog postupka je 99,99 posto. Prema našem iskustvu, u 10 testiranih slučajeva, za njih osam se pokaže da uistinu i jesu biološki očevi“, tumači direktor poliklinike. 

„Čujte, reakcije ljudi su različite. Sigurno da svima ta informacija teško padne. Međutim, kako se dalje nose s njom i kako to dalje rješavaju s partnerom, pitanje je… “ kaže direktor Moderne Dijagnostike na pitanje kako reagiraju očevi kad se suoče sa spoznajom da nisu i biološki roditelji djece koju odgajaju.

Iako je u svojoj praksi imala i slučajeva utvrđivanja odnosa majka – dijete, a koji su bili dovedeni u pitanje zbog sumnje u mogućnost zamjene u rodilištu, stalna sudska vještakinja za utvrđivanje očinstva, Vesna Brkljačić Kerhin, kaže kako posljednjih godina nije imala sličnih slučajeva. Međutim, ona istovremeno i jedna postavlja pitanje ravnopravnosti roditelja u postupku utvrđivanja očinstva u vlastitoj režiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije