transparentnost izvoza

EK ne želi zabraniti izvoz cjepiva, nego želi znati što se izvozi

cjepivo
Duško Jaramaz/Pixsell
26.01.2021.
u 18:02

Europska komisija objavila je u utorak da mehanizam koji će predložiti do kraja ovoga tjedna treba pridonijeti transparentnosti izvoza cjepiva iz EU-a i tu nije riječ o zabrani ili ograničavanju toga izvoza.

- Ne planiramo uvesti zabranu ili ograničavanje izvoza, izjavio je u utorak izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

U ponedjeljak je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides najavila da će Komisija predložiti da se što prije uspostavi mehanizam izvoza cjepiva iz EU-a, nakon što su se pojavile sumnje da je britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca dio cjepiva koje bi po ugovoru s Komisijom trebala dostaviti zemljama članicama, proslijedila negdje drugdje za veću cijenu, prenosi HRT. 

I glasnogovornik Komisije Eric Mamer potvrdio je da tu nije riječ o zabrani izvoza, nego o tome da se želi znati koje se količine cjepiva izvoze i kamo. 

Nije riječ o blokiranju izvoza, nego o tome da znamo što će kompanije izvesti, rekao je Mamer. Istodobno, Komisija nije željela odgovoriti što će napraviti s tim informacijama koje će dobiti i čemu služe.

 U Komisiji kažu da se ideja o uspostavi takvog mehanizma temelji na činjenici da je EU platila velike iznose za razvoj cjepiva i proizvodnih kapaciteta kako bi osigurala da dovoljan broj doza za građane Unije i izvan nje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?