BRUXELLES

EK uputio prvi poziv tvrtkama radi zajedničke kupnje plina

plin
25.04.2023.
u 20:17

Veleprodajne cijene plina dosegle su rekordne razine prošlog ljeta nakon što je Rusija snažno smanjila izvoz plina u EU, a kompanije i vlade utrkivale su se u pronalaženju alternativnih dobavljača.

Europske kompanije mogu od utorka prijaviti svoju potražnju za plinom kako bi sudjelovale u prvoj zajedničkoj kupnji plina na razini Europske unije, objavila je u utorak Europska komisija.

Zemlje EU-a prošle su godine odlučile zajednički kupovati plin u pokušaju da osiguraju stabilnije cijene za kompanije i da ponovno napune skladišta plina, podsjeća agencija Dpa.

Veleprodajne cijene plina dosegle su rekordne razine prošlog ljeta nakon što je Rusija snažno smanjila izvoz plina u EU, a kompanije i vlade utrkivale su se u pronalaženju alternativnih dobavljača.

"Energetska kriza naučila nas je da EU bolje funkcionira kada djeluje ujedinjeno i solidarno", rekao je u izjavi potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

"(Udruživanje potražnje) ... iskoristit će gospodarsku težinu (EU-a) i pomoći nam da osiguramo dovoljno plina u našim skladištima kako bismo sigurno prebrodili iduću zimu", dodao je.

Tvrtke iz 27 zemalja članica EU-a, kao i iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Gruzije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine mogu registrirati svoje potrebe za plinom na online platformi do 2. svibnja.

Globalni dobavljači tada mogu podnositi svoje ponude od 9. svibnja. Tvrtke u ruskom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom isključene su iz programa, rekao je neimenovani dužnosnik EU-a.

Tvrtke koje sudjeluju nisu obvezne kupovati ni prodavati plin putem platforme.

Predviđeno je da će se natječaji za evidentiranje potreba za plinom kroz idućih 12 mjeseci provoditi svaka dva mjeseca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?