PRIJETNJA ČLANKOM 7

EP: Orbánu uskratiti pravo glasa jer krši vladavinu prava i demokratske standarde

18.05.2017.
u 07:48

Rezolucija poziva Mađarsku da ukine zakone kojima je pooštrila pravila za tražitelje azila

Europski parlament pozvao je jučer ostale institucije EU da pokrenu postupak protiv Mađarske koji bi mogao rezultirati sankcijama u obliku uskraćivanja prava glasa te zemlje u Vijeću EU. Rezolucijom, koja poziva na pokretanje postupka po zloglasnom članku 7. europskog ugovora, parlament je postao prva institucija EU koja poziva na kažnjavanje Mađarske zbog kršenja vladavine prava i demokratskih standarda.

Rezolucija poziva Mađarsku da ukine zakone kojima je pooštrila pravila za tražitelje azila, kao i za rad nevladinih organizacija, te da pronađe način da Srednjoeuropsko sveučilište nastavi raditi u Budimpešti kao neovisna institucija. – Rezoluciju EP-a vidim kao oštro upozorenje mađarskom premijeru Orbánu da je pretjerao s donošenjem odluka nekompatibilnih s europskim standardima – rekao je IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić.

– Na primjeru Mađarske vidjet će se hoće li EU dokazati svoju spremnost da reagira na prijetnje i kršenje njezinih temeljnih vrijednosti koje provodi jedna država članica – komentirao je Tonino Picula (SDP). Rezolucijom EP-a traži se od Europske komisije i da strogo nadzire korištenje EU fondova u Mađarskoj. Orbán i njegova vlada poznata je po tome što voli trošiti novac europskih poreznih obveznika, voli EU fondove, ali ne voli neke druge aspekte članstva u EU. Članak 7. ugovora o EU propisuje da se državi koja krši vladavinu prava može oduzeti pravo glasa. Takve sankcije smatraju se “nuklearnom opcijom”, oružjem za kojim se poseže samo u krajnjoj nuždi, i nikad do sad nisu pokrenute niti prema jednoj državi članici. Sada su i Poljska i Mađarska na rubu pokretanja postupka iz članka 7. Vijeće EU prekjučer je raspravljalo o kontroverznoj reformi pravosuđa u Poljskoj, a u toj je raspravi jedino Mađarska branila postupke poljske vlade.

– Glavna poruka je da se dijalog između Poljske i Europske komisije mora nastaviti – rekao je Davor Ivo Stier, ministar koji je predstavljao Hrvatsku na tom sastanku.

– Jasno je da EU nije samo jedinstveno i slobodno tržište nego je i unija vrijednosti. Očekuje se i od EU da, kad postoji određeni prijepor, rješava te stvari kroz dijalog – dodao je Stier. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije