Turski predsjednik

Erdogan ide u posjet Putinu i Trumpu

Recep Tayyip Erdogan
20.04.2017.
u 21:43

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će se sredinom svibnja sastati s američkim kolegom Donaldom Trumpom u Sjedinjenim Državama, prvi put od njegova ulaska u Bijelu kuću.

Erdogan je za tursku informativnu mrežu A News rekao da će se s Trumpom susresti prigodom svog putovanja u SAD, planiranog odmah nakon posjeta Kini 15. svibnja.

"Nadam se da će taj razgovor u četiri oka u SAD-u u svibnju udariti temelje za čvršću suradnju", izjavio je Erdogan, prenosi Index.hr. 

Dvojica čelnika trebaju razgovarati o stanju u Siriji i o turskom zahtjevu za izručenje imama Fethullaha Guelena koji živi u SAD-u. Ta su dva pitanja kvarila veze Turske i SAD-a zadnjih mjeseci.

"Siguran sam da će Trump učiniti ono što je predsjednik Barack (Obama) propustio", rekao je Erdogan za A News, u vezi sa zahtjevom za Guelenovo izručenje koje je dosad bilo mrtvo slovo na papiru.

Turske vlasti tvrde da je Guelen organizirao pokušaj državnog udara 15. srpnja 2016. godine, što ovaj odlučno niječe.

Prije susreta s Trumpom, Erdogan treba posjetiti Rusiju, gdje će se 3. svibnja sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom, objavila su turska glasila.

Turski predsjednik u tom je razgovoru reagirao i na kritike nakon pobjede na referendumu o jačanju svojih ovlasti održanom u nedjelju, na kojemu je tijesno pobijedio i koji oporba osporava.

"To je gotova stvar", kazao je turski predsjednik, podsjetivši da je izborno povjerenstvo odbilo zahtjeve oporbenih stranaka za poništenje referenduma.

Nakon te neuvjerljive pobjede Trump je bio među prvim stranim čelnicima koji su čestitali Erdoganu na pobjedi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?