turska

Erdogan posjetio Aju Sofiju uoči otvorenja

Tayyip Erdogan
19.07.2020.
u 21:08

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je u nedjelju Aju Sofiju uoči kontroverznog trenutka kad će se otvoriti kao džamija te je tvitao svoje fotografije u kultnoj građevini.

Erdogan je proveo približno jedan sat u Aji Sofiji, slušajući o pripremama koje su u tijeku za njezino otvaranje u petak, prenijela je državna novinska agencija Anadolija. 

Turski je predsjednik najavio da će se građevina iz šestog stoljeća otvoriti kao džamija u kratkom roku nakon što je sud 10. srpnja poništio odluku iz 1934. godine kojom je pretvorena u muzej.

Erdogan je rekao u subotu da očekuje da će između 1000 i 1500 vjernika pohoditi molitve u petak te je obećao da će se provoditi mjere fizičkog distanciranja.

Područje ispred Aje Sofije također se može koristiti za molitvu, rekao je.

Bivši muzej, koji je stoljećima stajao nad vizurom Istanbula, dugo je bio simbol sekularizma u modernoj turskoj republici.

Građevina je služila kao glavna bizantska katedrala sve do osmanske pobjede 1453. godine, a otad kao džamija do 1934. godine. 

UNESCO je najavio da će već na sljedećoj sjednici ponovno razmotriti status Aje Sofije koja se od 1985. nalazi na popisu svjetske kulturne baštine.

Izrazio je žaljenje što se odluka donijela "bez dijaloga ili prethodne obavijesti".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?