usvajanje rezolucije

Erdogan upozorava Njemačku da službeno ne prizna armenski genocid

Recep Tayyip Erdogan
01.06.2016.
u 07:40

Ako se u utorak donese rezolucija, to će "sigurno naštetiti budućim diplomatskim, gospodarskim, poslovnim, političkim i vojnim vezama dviju zemalja - koje su i članice NATO-a", rekao je turski predsjednik

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak Njemačku da pokolj stotina tisuća Armenaca u Osmanskom Carstvu u Drugom svjetskom ratu ne proglasi "genocidom".

Usvoji li njemački parlament rezoluciju, bit će to ispit čvrstoće veza Ankare i Berlina, rekao je predsjednik u Izmiru.

Ako se u utorak donese rezolucija, to će "sigurno naštetiti budućim diplomatskim, gospodarskim, poslovnim, političkim i vojnim vezama dviju zemalja - koje su i članice NATO-a", rekao je turski predsjednik.

Donji dom njemačkog parlamenta treba u utorak glasovati o rezoluciji koju podupiru koalicijska vlada i oporbene stranke.

Erdogan je usto kazao da je razgovarao telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Armenci procjenjuju da je pred kraj postojanja Osmanskog Carstva sustavno pobijeno 1,5 milijuna pripadnika njihova naroda. Taj su genocid priznali mnogi povjesničari i više od dvadeset zemalja, pa tako i Francuska, Italija i Rusija.

Turska pak tvrdi da je to bio građanski rat koji je pratila glad i da je u njemu život izgubilo 300 do 500.000 Armenaca i isto toliko Turaka, u vrijeme dok su se turske i ruske snage borile za Anatoliju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?