MJESEC

ESA planira rudariti na Mjesecu do 2025. godine

Reuters/Pixsell
22.01.2019.
u 15:15

ESA je potpisala ugovor s proizvođačem raketa Ariane koji bi trebao proučiti i pripremiti misiju za vađenje regolita, Mjesečeva kamena

Europska svemirska agencija (ESA) planira početi rudariti na Mjesecu do 2025. godine. S tim ciljem ESA je potpisala ugovor s proizvođačem raketa Ariane koji bi trebao proučiti i pripremiti misiju za vađenje regolita, Mjesečeva kamena.  

Regolit prekriva cijelu Mjesečevu površinu do dubine od najmanje 3,5 metra i mogao bi se preraditi da se dobiju kisik, voda i potrebno gorivo.  Mnoge svemirske agencije vjeruju da je rudarenje na Mjesecu ključno za uspostavu stalnih lunarnih baza ili kolonija. 

"Upotreba svemirskih resursa može biti ključ održiva lunarnog istraživanja i ova studija je dio sveobuhvatnog plana ESA-e da Europu učini partnerom u tom istraživanju", rekao je jedan od direktora agencije David Parker. 

ArianeGroup, europski konzorcij za svemirska istraživanja i razvoj raketa, objavio je da u misiju neće biti uključeno slanje ljudi na Mjesec, nego robotske opreme. 

"Ove godine obilježavamo 50. godišnjicu prvih ljudskih koraka na Mjesecu i ArianeGroup će stoga podržavati sve postojeće i buduće europske projekte kako bi Europa imala neovisan i suveren pristup svemiru", rekao je prvi čovjek tvrtke André-Hubert Roussel.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?