Teško bombardiranje

Etiopske snage započele ofenzivu u pobunjeničkoj sjevernoj regiji Tigraj

28.11.2020.
u 15:00

Etiopske vladine snage započele su danas ofenzivu na prijestolnicu Mekele u pobunjeničkoj sjevernoj regiji Tigraj, otkrili su diplomati i vođa snaga Tigraja. 

Debretsion Gebremichael, vođa Narodnooslobodilačke fronte Tigraj (TPLF), rekao je za Reuters u tekstualnoj poruci da je Mekele meta "teškog bombardiranja".

Diplomat je otkrio da je došlo do eksplozija na sjeveru grada, u području Hamidai. Drugi diplomat također je otkrio da je započeo napad. 

Billene Seyoum, glasnogovornica ureda premijera, rekla je da etiopske snage neće "bombardirati" civilna područja i dodala da "sigurnost Etiopljana u Mekeli i regiji Tigraj nastavlja biti prioritet savezne vlade".

Različite tvrdnje dviju strana

Tvrdnje dviju strana teško je provjeriti jer su prekinute telefonske i internetske veze s regijom, a pristup regiji je pod strogom kontrolom.

Vlada je prošle nedjelje dala ultimatum TPLF-u da položi oružje ili riskira napad na Mekele, grad s pola milijuna ljudi, što je izazvalo bojazan od velikog broja civilnih žrtvi. Ultimatum je istekao u srijedu. 

Etiopski premijer Abij Ahmed rekao je afričkim mirovnim izaslanicima u petak da će vlada zaštititi civile u Tigraju. Dodao je da sukob smatra unutarnjim pitanjem i njegova vlada je dosad odbijala pokušaje posredovanja u sukobima. 

Vjeruje se da su tisuće poginule u sukobima, dok je oko 43.000 izbjeglica prebjeglo u Sudan.

Gorući neprijatelji

Debretsion je optužio eritrejsku vojsku da je prešla granicu i pretresla izbjegličke kampove u Tigraju kako bi uhvatila izbjeglice koje su u prošlosti prebjegle iz Eritreje. 

TPLF i Eritreja su gorući neprijatelji. TPLF upravljao je Adis Abebom u ratu Etiopije i Eritreje od 1998. do 2000. No Eritreja i Abij imaju bliske odnose. Etiopska vlada odbacila je optužbe TPLF-a da eritrejski vojnici djeluju na etiopskom tlu. 

U petak navečer se u Eritreji čula "velika buka, vjerojatno eksplozija" u prijestolnici Asmeri, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo.

Tigraj je dominirao politikom Etiopije otkako su gerilci zbacili marksističkog diktatora 1991., ali je njihov utjecaj oslabio pod Abijem. Prošle godine je TPLF napustio vladajuću koaliciju.

Od dolaska Abija na vlast 2018. godine brojni visoki dužnosnici Tigraja su uhićeni ili otpušteni u onome što savezna vlada opisuje kao suzbijanje korupcije, a Tigraj kao sredstvo za utišavanje onih što ne misle isto.

Stanovništvo Tigraja čini pet posto ukupne populacije Etiopije od 109 milijuna stanovnika, ali je ta regija puno bogatija i utjecajnija od brojnih većih regija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije