OTVARANJE GRANICA

EU će dopustiti ulazak potpuno cijepljenima

Gareth Fuller/Press Association/PIXSELL
21.05.2021.
u 08:01

Uvjet za ulazak u Europsku uniju potpuna je procijepljenost nekim od cjepiva koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija ili Europska agencija za lijekove, a to su američki Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson, švedsko-britanska AstraZeneca te kineski Sinopharm.

Europska unija dopustit će potpuno cijepljenim državljanima trećih zemalja s povoljnom epidemiološkom slikom ulazak na svoj teritorij, složili su se veleposlanici država članica, no odluku još treba formalno potvrditi Vijeće EU, što se očekuje ovih dana. Odluka koja još nije službeno potvrđena dolazi netom prije ljeta i turističke sezone, koja je za niz europskih država ključna za ekonomiju jer još znatno osjećaju negativne učinke prošle godine.

Amerikanci već zainteresirani

Vijest je najviše zanimanja pobudila kod Amerikanaca koji – kako izgleda – već mogu planirati put preko Atlantika i odmor u nekoj europskoj državi iako SAD još nije službeno dodan na listu zemalja s dobrom epidemiološkom slikom, no taj se potez očekuje čim se čelnici država slože o novom režimu.

Istovremeno, Europljani ne mogu još putovati u Sjedinjene Države. Doduše, u Hrvatsku su Amerikanci mogli doći i prošlog ljeta – iako je u EU na snazi još bila odredba o ograničavanju dolaska, Hrvatska je dopustila Amerikancima ulazak u zemlju uz negativan PCR test.

Sličan se scenarij očekuje i ovoga puta – naime, na državama članicama bit će da same reguliraju uvjete ulaska državljana trećih zemalja i, žele li to, postave dodatne uvjete. U slučaju da se epidemiološka situacija u nekoj trećoj zemlji brzo pogorša, a posebno ako se otkrije neka vrsta zabrinjavajuće varijante ili varijante od interesa, države članice mogu odlučiti hitno i privremeno zabraniti ulazak svim rezidentima tih zemalja koji nisu građani EU.

Uvjet za ulazak u Europsku uniju potpuna je procijepljenost nekim od cjepiva koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija ili Europska agencija za lijekove, a to su američki Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson, švedsko-britanska AstraZeneca te kineski Sinopharm.

EU je u ožujku prošle godine uveo ograničenja za sva putovanja iz trećih zemalja, osim onih nužnih. Neobvezna putovanja, bez obzira na individualni status cijepljenja, trenutačno su dopuštena za putnike iz sedam zemalja s dobrom epidemiološkom situacijom. To su zemlje koje imaju 14-dnevnu kumulativnu stopu zaraženih do 25 na 100.000 stanovnika. Sada je taj prag povećan na 75 prijavljenih slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika, dok je Komisija u svom prijedlogu od 3. svibnja tražila da prag bude 100.

Traži se tehničko rješenje

No što se tiče putovanja Europljana unutar EU, pregovori o tzv. COVID ili zelenim putovnicama, jedinstvenom digitalnom iskaznicom, što bi olakšalo kretanje građana, još traju. Još se raspravlja o tehničkim rješenjima i interoperabilnosti ovog dokumenta u kojem bi bili podaci o tome je li vlasnik cijepljen, ima li negativan PCR test ili je prebolio koronu.

Na dokumentu bi bio QR koji bi na granici skenerom očitao policijski službenik. Hrvatske vlasti žele što prije početi s primjenom tog dokumenta kako bi zbog turističke sezone omogućile što lakši dolazak stranih državljana u zemlju.

– Ideja je da se iskaznice očitavaju na graničnim prijelazima. Vlada je 8. travnja donijela odluku o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja za digitalne zelene potvrde. Zaključen je sporazum s AKD-om, tvrtkom koja radi na tehničkom rješenju. Hrvatska pilotira ovaj projekt imajući na umu važnost turističke sezone za naše gospodarstvo – rekla je nedavno državna tajnica MUP-a Terezija Gras.

Hrvatski premijer Andrej Plenković jučer je kazao kako se dinamika cijepljenja ubrzava, pa će se, prema svim procjenama, ostvariti željeni cilj – između 50 i 55 posto odrasle populacije koja bi trebala biti procijepljena do 30. lipnja. Usto, smanjenje broja zaraženih te najava zelenih putovnice daju nadu za povratak u normalniji život!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije