"Licem u lice"

EU će uživo, bez videokonferencija, održati summit radi pregovora o proračunu

25.05.2020.
u 14:00

Čelnici država članica EU-a mogli bi održati prvi summit "licem u lice" u sljedećim tjednima kako bi raspravljali o budućem  zajedničkom proračunu bloka i s njim povezanim fondom za oporavak od koronavirusa nakon ukidanja restriktivnih mjera uvedenih kako bi se suzbila pandemija, priopćili su diplomati i dužnosnici.

Europska unija nastojala je održati videokonferencije otkako je uvela postepene restriktivne mjere u ožujku u cilju suzbijanja širenja koronavirusa koji je razorio europsku ekonomiju i prekinuo redovite skupove nacionalnih čelnika bloka.

Nekolicina dužnosnika u sjedištu EU-a u Bruxellesu smatra, ipak, da se intenzivno cjenkanje uobičajeno za pregovore o proračunuj EU, može obaviti putem Webexa, iako je većina država članica EU-a ublažila restriktivne mjere nakon što su stope zaraze opale.

- Fond za proračun i ekonomski oporavak ne može se usuglasiti dok ne bude fizičkog prisustva na samitu. Ja se nisam sastao s bilo kim ko misli da je to moguće ostvariti putem videokonferencije - izjavio je visoki diplomat EU.

Tehnička pitanja, problemi s prevodom i manje personalna priroda videokonferencije otežavaju čelnicima EU da ponovo stvore atmosferu svojih cjelovečernjih summita, karakterističnih za njihove sastanke u Bruxellesu na kojima raspravljaju o zajedničkoj politici bloka.

Izvršno tijelo EU, Europska komisija, u srijedu će predložiti nacrt proračuna 27-članog bloka, poznatog kao Multinacionalni financijski okvir, vrijednog oko trilion (tisuću milijardi) eura, i uz njega pridruženi fond za ekonomski oporavak.

Nacionalne prijestonice EU potom će početi s cjenkanjima oko dobijanja povlastica nakon što su Francuska i Njemačka zajednički podržale rapoređivanje 500 milijardi eura kroz novi fond koji bi ponovo pokrenuo ekonomski rast.

Austrija, Švedska, Danska i Nizozemska izrazile su protivljenje francusko-njemačkom planu, insistirajući da pomoć bude u formi otplativih kredita umjesto grantova.

Siromašnije istočne članice EU upozorile su da će velikodušna razvojna pomoć koju primaju biti ugrožena svakim novim donacijama zemljama najteže pogođenim pandemijom, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije