BREXIT

EU poručio Johnsonu da prestane igrati "glupu" igru okrivljavanja oko brexita

Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL
08.10.2019.
u 19:00

Izvor u Downing Streetu rekao je da su Merkel i Johnson razgovarali u utorak ujutro te da je ona jasno rekla da je sporazum "jako malo vjerojatan", što je znak da Johnsonovi prijedlozi u zadnji čas nisu polučili uspjeh.

Europska unija optužila je u utorak Britaniju da igra "glupu igru okrivljavanja" oko brexita nakon što je izvor u Downing Streetu rekao da sporazum u biti nije moguć jer je njemačka kancelarka Angela Merkel postavila neprihvatljive zahtjeve.

Samo 23 dana do očekivanog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, budućnost brexita je jako neizvjesna a London i Bruxelles izbjegavaju krivnju za odgodu ili brexit bez sporazuma.

"Borise Johnsonu, na kocki nije pobjeda u nekoj glupoj igri okrivljavanja", napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. "Na kocki je budućnost Europe i Ujedinjenog Kraljevstva kao i sigurnost i interesi naših građana. Vi ne želite sporazum, ne želite produženje, ne želite opozvati (brexit), quo vadis?"

Izvor u Downing Streetu rekao je da su Merkel i Johnson razgovarali u utorak ujutro te da je ona jasno rekla da je sporazum "jako malo vjerojatan", što je znak da Johnsonovi prijedlozi u zadnji čas nisu polučili uspjeh.

Izvor je također kazao da je sporazum nemoguć ako kancelarka i EU dijele isto stajalište o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji.

Merkel je izjavila da za postizanje sporazuma Sjeverna Irska mora ostati u carinskoj uniji EU-a i zauvijek ostati u potpunosti usklađena s EU-om, rekao je izvor u Downing Streetu.

"Ako to predstavlja novousvojenu poziciju, onda to znači da sporazum u biti nije moguć ne samo sada nego nikada", rekao je izvor. Glasnogovornik njemačke kancelarke potvrdio je da je obavljen telefonski razgovor, ali nije želio iznositi nikakve potankosti. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?