granične kontrole u Schengenu

EU se sprema produžiti granične kontrole u Schengenu, teroristi bi mogli iskoristiti nedostatke kontrola

granica
02.05.2016.
u 20:54

Njemačka, Francuska, Austrija, Danska i Švedska uputile su pismo Europskoj komisiji u kojem kažu da granična situacija ostaje "izuzetno nestabilna" i traže da im se produži pravo na graničnu kontrolu

Europska unija sprema se ovaj tjedan dozvoliti članicama da produže graničnu kontrolu u zoni Schengena zbog migrantske krize i nedavnih terorističkih napada pošto je pet zemalja uputilo takav zahtjev.

Njemačka, Francuska, Austrija, Danska i Švedska uputile su pismo Europskoj komisiji u kojem kažu da granična situacija ostaje "izuzetno nestabilna" i traže da im se produži pravo na graničnu kontrolu, javlja agencija AFP pozivajući se na neimenovane europske izvore.  

Na pitanje AFP-a kada će se odlučivati o ovom zahtjevu, jedna glasnogovornika EK-a je rekla da se "odluka sprema za srijedu".      

Europski izvori navode da je Komisija spremna odobriti mjere u skladu s takozvanom "mapom puta" za ponovno uspostavljanje normalnog funkcioniranja Schengena "do kraja godine".      

Prošle godine je nekoliko zemalja Schengena ponovno uvelo granične kontrole zbog povećanog priliva migranata.      

Pravila EU predviđaju da zemlje mogu ponovo uvesti granične kontrole najduže dvije godine u razdobljima od po maksimalno šest mjeseci, u izuzetnim okolnostima kada su granice ugrožene. Komisija je spremna zaključiti da je to slučaj na grčko-turskoj granici.      

Pismo pet zemalja u koje je AFP imao uvid, kaže da je "značajan broj migranata još uvijek u Grčkoj i duž balkanske rute".    

Kako se dodaje, situacija je izuzetno nestabilna i teško predvidljiva, tako da centralnomediteranska ruta (od Sjeverne Afrike do Italije) ostaje još jedan izvor brige.    

- S našeg stanovišta, ovo ugrožava funkcioniranje Schengena bez unutarnjih graničnih kontrola i uopće predstavlja ozbiljan rizik za javni poredak i sigurnost - kaže se u pismu.      

Napadi u Parizu i Bruxellesu, kako se navodi, pokazuju da će "terorističke grupe vjerojatno pokušati i iskoristiti nedostatke graničnih kontrola".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?