BRUXELLES

EU uvodi nove sankcije Rusiji zbog uhićenja Navalnog

eu
22.02.2021.
u 20:02

Ministri vanjskih poslova EU usuglasili su se da uvedu nove sankcije  Rusiji nakon uhićenja disidenta Alekseja Navalnog, potvrdili su diplomatki izvori za dpa u ponedjeljak.

Rad sada može započeti na izboru meta sankcija i upostavi zakonskog okvira. Zamrzavanje sredstava ili zabrana putovanja također mogu biti uvedeni onima koji su bili angažirani u zatvaranju kritičara Kremlja.

Očekuje se da EU koristi svoj novi globalni mehanizam protiv kršenja ljudskih prava širom svijeta,  prvi put otkako je uspostavljen.

Blok je također pribjegao kaznenim mjerama zbog ruske uloge u ukrajinskom sukobu i nakon trovanja Navalnog u kolovozu.

Rusija je zaprijetila odmazdom ukoliko EU uvede nove sankcije.

Nakon što je preživio trovanje nervnim agensom i liječen je u Njemačkoj, Navalni se vratio u Rusiju sredinom siečnja i odmah je bio uhićen. Tada je osuđen na zatvorsku kaznu zbog kršenja odrebi uvjetne kazne.

Članice EU pozivale su na njegovo oslobađanje, u jeku prosvjeda u znak podrške Navalnom u Rusiji tijekom kojih je uhićeno na tisuće ljudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije