Šire se bolesti koje prenose komarci

Europi prijete malarija i denga groznica

27.04.2024.
u 08:37

Bolesti koje prenose komarci šire se po svijetu, a posebno u Europi uslijed klimatskih promjena, tvrdi profesorica Rachel Lowe, istraživačica pri Katalonskom institutu za istraživanje i napredne studije (ICREA).

Prevalenca se značajno povećala

Ona je upozorila da će se epidemije bolesti koje prenose komarci proširiti na trenutno nezahvaćene dijelove sjeverne Europe, Azije, Sjeverne Amerike i Australije u narednih nekoliko desetljeća, piše Guardian.

Komarci šire bolesti kao što su malarija i denga groznica, čija se prevalenca značajno povećala u posljednjih 80 godina pošto im je globalno zagrijavanje omogućilo toplije i vlažnije uvjete.

- Globalno zagrijavanje zbog klimatskih promjena znači da vektori bolesti koji prenose i šire malariju i dengu mogu da nađu dom u više regija, s izbijanjem epidemije u oblastima gdje je vjerojatno da će ljudi biti imunološki naivni, a sustavi javnog zdravlja nepripremljeni - rekla je Lowe.

Znanstvenica je istaknula da će duža ljeta povećati sezonski okvir za širenje bolesti koje prenose komarci kao i da će biti sve teže boriti se s epidemijama ovih bolesti, piše Tanjug.rs.

Denga se prvenstveno pojavljivala u tropskim i suptropskim regijama, a duže vruće sezone i rjeđi mrazevi doveli su do toga da je postala najbrže širena virusna bolest koju prenose komarci na svijetu, a sve više raste u Europi.

Klimatske promjene

Azijski tigrasti komarac prenosi groznicu denga i od 2023. godine je zabilježen u 13 europskih zemalja, uključujući Italiju, Francusku, Španjolsku, Maltu, Monako, San Marino, Gibraltar, Lichtenštajn, Švicarsku, Njemačku, Austriju, Grčku i Portugal.

- S obzirom na to da se klimatske promjene čine tako teškim za rješavanje, možemo očekivati da ćemo vidjeti više slučajeva i vjerojatno smrtnih slučajeva od bolesti kao što su denga i malarija širom kontinentalne Europe. Moramo da predvidimo izbijanje i prijeđemo na ranu intervenciju kako bismo spriječili pojavu bolesti - ocijenila je Lowe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije