ISTANBUL

Europski sud za ljudska prava traži oslobađanje turskog biznismena

10.12.2019.
u 18:22

Europski sud za ljudska prava pozvao je u utorak na oslobađanje turskog biznismena i aktivistu Osmana Kavale, rekavši kako nedostaje osnovana sumnja da je počinio neko djelo.

Kavala je u zatvoru više od dvije godine, dok mu se sudi pod optužbom da je pokušao svrgnuti vladu, na temelju optužbi da je 2013. organizirao i financirao protsvjede širom zemlje protiv tadašnjeg premijera Tayyipa Erdogana.

Kavala, kojem prijeti doživotni zatvor ako bude osuđen, negira optužbe, javlja Reuters.

U optužnici su navedeni telefonski pozivi u kojima je Kavala razgovarao o slanju peciva, mlijeka, sokova i maski demonstrantima kao dokaz da je financirao prosvjede.

- U nedostatku činjenica, informacija ili dokaza koji pokazuju da je gospodin Kavala bio umiješan u kriminalne aktivnosti, nije se mogao razumno sumnjati da je silom ili nasiljem pokušao svrgnuti vladu - navodi sud, pozivajući vlasti da osiguraju njegovo puštanje.

U presudi je također navedeno kako podržava tvrdnju Kavale da je njegov pritvor bio cilj da ga se utiša, dodajući da bi "vjerojatno imalo odvraćajući učinak na rad branitelja ljudskih prava".

Odluke Europskog suda su pravno obvezujuće, ali Turska ih često nije provodila. Tursko ministarstvo pravde odbilo je komentirati presudu u utorak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?