MOGUĆA I DODATNA NAKNADA

Evo koliko u Njemačkoj stoji razvod braka: Dug i skup proces

razvod
13.08.2022.
u 13:46

Njemački savezni ured za statistiku pokazao je kako brak u Njemačkoj traje samo oko 14,8 godina do razvoda

Brojni mladenci prije upuštanja u planiranje vjenčanja ni ne razmišljaju o potencijalnim troškovima koje ono nosi, a u Njemačkoj su ti troškovi izdašni, kao i rastave. Njemački savezni ured za statistiku pokazao je kako brak u Njemačkoj traje samo oko 14,8 godina do razvoda. Prošle godine u Njemačkoj je sklopljeno ukupno 416.300 brakova, ali je njih 149.010 brakova završilo razvodom.

Troškovi razvoda temelje se na tzv. procesnoj vrijednosti koja je osnova za izračun sudskih i odvjetničkih troškova. Barem jedan odvjetnik je obvezan za par u slučaju razvoda, prenosi Fenix Magazin.

Postupovna vrijednost sastoji se od dva dijela: prvi dio postupovne vrijednosti izračunava se od trostrukog neto prihoda prvog supružnika plus tri puta neto prihoda drugog supružnika, umanjenog za 250 eura po uzdržavanom djetetu. Osim toga, obiteljski sud može dodati pet posto udjela u imovini na vrijednost spora, što je rijetko slučaj. Pri izračunu imovine valja znati da se od imovine oduzimaju naknade od oko 20.000 eura po supružniku i 10.000 eura po djetetu.

Minimalna proceduralna vrijednost za razvod – na primjer za osobe s niskim primanjima ili primatelje Hartz IV – je 3.000 eura. Drugi dio procesne vrijednosti proizlazi iz predmetne vrijednosti, koje se izračunava prema odredbama Zakona o izjednačavanju mirovina (VersAusglG). Međutim, ako se supružnici odreknu izjednačavanja mirovine ili ako je brak u trenutku podnošenja zahtjeva trajao manje od tri godine, minimalno izjednačenje mirovine iznosi samo 1.000 eura.

Primjerice, pretpostavimo da supruga mjesečno zarađuje 4.000 eura, a suprug 2.500 eura u trenutku razvoda, a zajedno imaju četvero djece. To znači da će se ukupno 1.000 eura oduzeti od ukupnog neto prihoda promatranog razdoblja. Za vrijednost postupka to u početku rezultira iznosom od 18.500 eura. S obzirom da će nadležni obiteljski sud na vrijednost predmeta dodati pet posto imovinskog udjela, mora se izračunati i imovinska vrijednost. Imovina žene i muškarca sastoji se od obiteljske kuće vrijedne 450.000 eura, koja je još uvijek opterećena s 250.000 eura duga. Od toga se odbija dodatak od 80.000 eura, po 20.000 eura za ženu i muškarca i iznos od 10.000 eura po djetetu.

Vrijednost imovine je, dakle, 120.000 eura – od čega je pet posto 6000 eura. Drugi dio procesne vrijednosti proizlazi iz izjednačavanja mirovina. Budući da su suprug i supruga u ovom konkretnom primjeru bili u braku nešto manje od dvije godine, to je minimalna vrijednost od 1.000 eura, što rezultira ukupnom procesnom vrijednošću od 25.500 eura. Stvarni troškovi razvoda mogu se naći i u Zakonu o odvjetničkim tarifama ili Zakonu o sudskim troškovima u obiteljskim stvarima. U ovom primjeru, uz stopu naknade od 2,5 (1,3 naknada za postupak i 1,2 naknada za imenovanje), pravni troškovi iznose 2.157,50 EUR (2,5 x 863,00 EUR). Sudski troškovi u brakorazvodnom postupku u ovom primjeru iznose ukupno 812 eura po stopi 2,0. (2×406 eura). Ukupno, par mora platiti iznos od 2.969,50 eura u slučaju sporazumnog razvoda u navedenom primjeru. I to samo u slučajevima sporazumnog razvoda, koji nije konstanta.

Naime, postoje i slučajevi u kojima supružnici ne mogu postići izvansudski sporazum o sporednim stvarima kao što su alimentacija, bračni dom i stvari koje se odnose na djecu. Ako razvod nije sporazuman, mora se pozvati drugi odvjetnik da brani drugog supružnika. To rezultira znatnim dodatnim troškovima za oba supružnika, budući da se troškovi odvjetnika više ne dijele. Osim toga, svaki spor koji supružnici ne mogu riješiti izvan suda izazvat će dodatne naknade. Paušalni iznos od 3.000 eura dužan je u slučaju sporova u stvarima koje se odnose na djecu, a u slučaju neslaganja u vezi s bračnim domom i kućanskim stvarima, naplaćuje se dodatni iznos između 2.000 i 4.000 eura. Također, mnogi obiteljski sudovi smanjuju vrijednost predmeta za 30 posto u sporazumnom razvodu, zbog čega je sporazumni razvod još skupljim u usporedbi. Međutim, treba imati na umu nekoliko stvari kod ove vrste razvoda.

S jedne strane, kada ste u nedoumici, supružnik koji je angažirao odvjetnika za razvod uvijek je dužan platiti troškove – čak i ako ste se prethodno dogovorili da ćete dijeliti troškove. Također, u slučaju spora, odvjetnik može zastupati samo interese klijenta, tako da je bračni partner koji nije zastupan tada u očito nepovoljnijem položaju. Zato “Scheidung.org” uvijek preporučuje angažiranje dva odvjetnika za veliku imovinu i puno nekretnina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?