KIBERNETIČKI NAPADI

FBI upozorava: Ljudi, oprez! Pametni televizori vas špijuniraju, ovako ih možete spriječiti

Getty Images
08.12.2019.
u 19:53

“Na jednom dijelu rizičnog spektra, oni bi mogli mijenjati programe, glasnoću ili pokazivati vašoj djeci neprimjerene videosadržaje. U najgorem scenariju, mogu upaliti vašu TV kameru i mikrofon u spavaćoj sobi te vas uhoditi”

Pametni su televizori jedna od omiljenih meta kupnje brojnih šopingholičara. No, na te televizore “pojačane” internetskom vezom i mogućnostima prepoznavanja lica upravo je upozorio američki FBI.

Agencija tvrdi da bi oni mogli biti pogodni za hakerske napade i upade u sustav. FBI zatim nastavlja da bi kibernetički napadači mogli preuzeti kontrolu nad pametnim televizorima kako bi vlasnicima stvorili kaos.

“Na jednom dijelu rizičnog spektra, oni bi mogli mijenjati programe, glasnoću ili pokazivati vašoj djeci neprimjerene videosadržaje. U najgorem scenariju, mogu upaliti vašu TV kameru i mikrofon u spavaćoj sobi te vas uhoditi”, upozorava FBI građane.

– Najnoviji pametni televizori imaju kompleksna softverska rješenja, internetsku vezu te također ugrađene i senzore, poput mikrofona. Ti dodaci omogućuju funkcioniranje internetskih streaming servisa i glasovnih komandi, ali su, nažalost, podložni napadima hakera – prenosi CNN riječi Matta Taita, britanskog eksperta za internetsku sigurnost.

Kako bi korisnici spriječili potencijalne upade, FBI im je preporučio da se bolje educiraju o sigurnosnim postavkama pametnih TV-a, da promijene sve početne lozinke te da shvate kako se potpuno isključuju mikrofoni i kamere. Ako neki od pametnih TV-a ne dopušta isključivanje kamere, FBI je čak preporučio lijepljenje crne vrpce preko kamere. No, Tait je rekao da je važno da vlasnici tih naprava instaliraju novi softver.

– Kupci čije su naprave ažurirane nemaju se čega bojati. No, oni koji su posebno zabrinuti ili ne žele napraviti sva ažuriranja, imaju na raspolaganju jednostavno rješenje: isključivanje naprave iz struje – kaže stručnjak.

No, upute FBI-a zasigurno će među nekim vlasnicima pametnih televizora povećati zabrinutost, a isto će tako povećati i širenje teorija zavjere. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije