Crveno veče

FOTO Pogledajte spektakularni crveni zalazak sunca u Zagrebu

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/3
23.11.2020.
u 19:27

Prekrasan crveni zalazak sunca iznenadio je Zagrepčane i stanovnike Gorskog kotara.

Mirno jesensko nebo odjednom je bilo u svim nijansama narančaste i crvene, kao iz nekog crtića.

Na društvenim mrežama odmah su se počele dijeliti slike neba uz natpise 'Što je ovo, 2020.?' i 'Dolazi Armagedon', ali ni jedno nije točno.

Crveni zalazak zapravo je dobra stvar.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Mornari za crveni zalazak imaju i poslovicu: Rosso di sera, bel tempo si spera, odnosno 'Rozo nebo znači lijepo vrijeme sutradan'. I zaista, ova poslovica ima znanstvene temelje, piše 24sata.hr. 

Foto: Marko Šnidarić/24sata

- Postoji znanstveno objašnjenje i zapravo je vrlo jednostavno. Razlog je lom svjetlosti u atmosferi u nižim slojevima koje mi vidimo kad je sunce nisko na horizontu. Sunčeve zrake tad prolaze kroz niži stupac atmosfere i trebaju prijeći dulji put do očiju promatrača, a ako u atmosferi nema previše vlage, prašine ili drugih čestica, onda se svjetlo lomi tako da vidimo crvenu boju. Ista je fizika iza odgovora zašto je nebo plavo. Naše vremenske prilike dolaze sa zapada i zapravo nam je relevantno kakvo je vrijeme tamo i kakav je zalazak. Ako je zalazak crven, znači da je svjetlost prošla dulji put, odnosno atmosfera je čišća pa se svjetlost nije mogla slomiti o previše čestica vlage i prašine, što znači da nas sutradan očekuje lijepo vrijeme - objašnjava meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Foto: Denis Mahmutović/24sata

Dakle, uz prekrasan crveni zalazak večeras, stanovnici Zagreba i Gorskog kotara će sutra uživati i u prekrasnom sunčanom jesenskom danu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije